„Slučaj ikona“ i reakcija Dodikovog kabineta: „Nije ukradena, nigde nije ustanovljeno da je u pitanju deo kulturne baštine Ukrajine. Ona spada u red porodičnih osveštanih ikona…“

0
ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / Alamy / Profimedia

„Ikona Svetog Nikole, koju je srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, nije ukradena i spada u red porodičnih osveštanih ikona“, saopšteno je iz kabineta srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH.

„Salve izmišljotina i neistina usledile su nakon pogrešne početne medijske prezentacije da je reč o ikoni koja je deo kulturne baštine i nacionalno blago, što nigde nije ustanovljeno. To potvrđuje i činjenica da ni sedam daana nakon uručenja poklona nema potvrde da se ikona nalazi na listama nestalih ikona, niti da je ko potražuje, ili da je deo bilo čije kulturne baštine, ali urpkos tome širenje neistina u javnosti se nastavlja“, istakli su iz kabineta srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH.

Takođe, oni su naglasili da poklonjena ikona ima svoju tržišnu vrednost, ali njena vrednost se, pre svega, ogleda u tome što je reč o „osveštanoj pravoslavnoj ikoni velikog sveca, što je svakom hrišćaninu veoma poznato“.

„Nakon što je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik uručio poklon šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, u javnosti su izneseni brojni netačni navodi i lažne optužbe od pojedinih medija, takozvanih eksperata, visokih zvaničnika BiH, pa čak i pojedinaca iz Republike Srpske. Niko i ništa, a najmanje gnusne neistine ne mogu pokvariti bratske odnose dva pravoslavna naroda, kao ni odnose srpskog člana Predsedništva i političkog rukovodstva Rusije“, poručili su iz kabineta srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH.

Prethodno je Ambasada Ukrajine u BiH zatražila od nadležnih u BiH da objasne sve detalje u vezi s poklonjenom 300 godina starom ikonom iz Luganska koju je Dodik darovao ministru spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu. Ukarijna tvrdi da je reč o predmetu koji predstavlja njihovu kulturnu baštinu.

Takođe, tužilaštvo BiH je pre nekoliko dana saopštilo da je formiralo predmet i da će izvršiti sve provere u vezi sa informacijom koju mu je dostavila ministarka spoljnih poslova u Savetu ministara Bisera Turković, a povodom note Ambasade Ukrajine.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500