Slovenija zabeležila najviše novozaraženih u jednom danu od početka pandemije: “Razmatra se novo zaključavanje”

0
Foro: Profimedia

Slovenija je u poslednja 24 sata registrovala 238 novozaraženih koronavirusom, dok su od posledica virusa preminule dve osobe, objavila je u četvrtak slovenska vlada. U poslednja 24 sada testirano je 3.281 osoba.

Ovo je najveći broj novozaraženih u jednom danu od početka pandemije i drugi dan zaredom sa rekordnim brojem inficiranih. Prethodnog dana, Slovenija je prijavila 203 nova slučaja, Prenosi Jutarnji list.

Najviše novozaraženih otkriveno je u Ljubljani (46), zatim u Mariboru (12) i Murskoj Soboti (10).

Hospitalizovano je 86 pacijenata, od čega njih 15 na odeljenjima intezivne nege, pokazuju novi podaci ministarstva zdravlja.

Od početka epidemije, koronavirusom je zaraženo ukupno 6.103 osoba, od čega je aktivan broj zaraženih 1.908, a smrtnih slučajeva je do sada bilo 154. 

Tokom poslednje dve nedelje, u Sloveniji je potvrđeno 1.812 slučajeva zaraze koronavirusom.

Takav razvoj drugog talasa epidemije brine epidemiologe, a vlada je ove nedelje najavila izradu plana o daljim koracima, ukoliko se epidemiološka situacija ubrzo ne smiri.

Portparol slovenačke vlade Jelko Kacin najavio je ovih dana mere koje će vlada preduzeti u ekstremnoj situaciji, ako se stanje ubrzo ne smiri, a bolnički kapaciteti budu preopterećeni.

U obzir bi, rekao je Kacin, došlo i ponovno “zatvaranje” čitavih opština ili regiona, kao što je bio slučaj na proleće, tokom prvog talasa pandemije.

Međutim, premijer Slovenije Janez Janša tvrdi da je trenutno stanje još uvek pod kontrolom i da će tako i ostati ukoliko se svi budu pridržavali epidemioloških mera.