Slovenija sutra popušta mere: Građani će moći da se slobodno kreću, bez obzira na zabranu kretanja…

0
Foro: Profimedia

Slovenija od sutra ublažava ograničenja kretanja uvedena zbog pandemije koronavirusa pa će građani moći da odu do svojih vikendica, kamp-kućica ili imanja koja obrađuju bez obzira na načelnu zabranu napuštanja matičnih opština.

Vlada je takvu odluku donela posle procene da se epidemija koronavirusa postepeno smiruje, ali i upozorila da se i dalje treba strogo pridržavati važećih restrikcija o socijalnoj distanci i načelnoj zabrani napuštanja mesta prebivališta kako se ne bi napravio “korak natrag” i došlo do novog rasta zaraze među stanovništvom, prenela je agencija STA.

Ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs objasnio je da će svi koji odlaze u vikendice ili na imanja morati da popune izjavu u kojoj će navesti cilj putovanja i destinaciju kao i broj dana boravka na toj lokaciji. Oni neće smeti da se udaljavaju s poseda niti da kupuju u loklanim prodavnicama ili da se druže s lokalnim stanovništvom kako bi se sprečio rizik širenja infekcije.

Slovencima će od subote biti dopušteno i bavljenje sportskim aktivnostima, kao što su golf, tenis ili boćanje, u kojima nema bližeg socijalnog kontakta igrača, ali zabrana timskih i masovnih sportova, u kojima dodazi do fizičkog kontakta ostaje na snazi.

Hojs je rekao da je cilj vlade da se zabrana napuštanja matičnih opština ukine od početka maja, kada bi trebalo da bude poznata analiza seroloških testova nacionalnog uzorka koje je najavila vlada.

Ta analiza će biti sprovedena na 1.000 do 1.500 stanovnika različite dobi i iz različitih regija, kako bi se dobila jasnija slika o stanju epidemije i koliko je ljudi stvarno inficirano, a bolest su možda preboleli i bez simptoma.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus