Slovenija prijavila najveći broj zaraženih i preminulih od početka pandemije: Procenat pozitivnih 30 odsto

0
Foro: Profimedia

U Sloveniji je u protekla 24 sata potvrđeno 2.025 novih zaraza koronavirusom, a preminulo je još 29 obolelih od COVID-19, što je najviše do sada, ali je predstavnik vlade izrazio optimizam da se drugi talas epidemije smiruje jer opada reprodukcioni broj širenja zaraze.

Portparol slovenačke vlade za COVID-19 Jelko Kacin je rekao da je procenat potvrđenih zaraza i dalje velik, juče je iznosio 32 odsto, ali da ohrabruje što se reprodukcioni broj, koji govori koliko jedan oboleli zarazi drugih ljudi, smanjuje iz dana u dan i sada je 1,14, prenela je Hina.

Kacin je međutim naglasio da to ne sme biti signal za opuštanje jer se delimična normalizacija stanja i relaksacija mera mogu očekivati u drugoj polovini decembra, a do tada, kako je ocenio, sledi najmanje mesec dana borbe s koronavirusom i pridržavanja mera kojih se moraju pridržavati svi.

“Sledi još nekoliko meseci nesigurnosti i stanje u bolnicama je još uvek ozbiljno, ali mere daju rezultat”, rekao je Kacin.

Prema podacima ministarstva zdravstva, ukupan broj zaraza od početka epidemije povećao se na 39.408, ukupna broj preminulih je 441, a ktivnih slučajeva je 23.417.

Hospitalizovano je 979 pacijenata primljenih zbog kovida-19, od čega ih je 158 na intenzivnim odeljenjima.