Slovenija će isporučiti Ukrajini naoružanje: “Tenkovi sa izraelskom tehnologijom…”

0
EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

(Beta) – Izraelska tehnologija će izgleda imati ulogu u borbi Ukrajine protiv invazije Rusije kada stignu tenkovi 28 M-55S iz Slovenije, unapređeni u kompaniji “Elbit sistemi” sa sedištem u Izraelu.

Slovenija je najavila da će isporučiti tenkove Ukrajini u okviru razmene naoružanja sa Nemačkom, navodi nezavisna američka novinska agencija Media lajn (The Media Line).

Tenkovi su proizvedeni u Sovjetskom Savezu šezdesetih godina prošlog veka,a u devedesetim godinama ih je unapredio Elbit, kako navode izraelski mediji.

Nemačka je pod pritiskom da snabde Ukrajinu tenkovima i ona je to ranije učinila preko trećih zemalja, Češke, Grčke i Slovačke, javlja Media lajn.

Ministarka odbrane Nemačke Kristina Lambreht je nedavno rekla da će Slovenija poslati tenkove u Ukrajinu, a da će zauzvrat dobiti 40 nemačkih vojnih kamiona.

I pre invazije na Ukrajinu u februaru Ministarstvo odbrane Izraela je sprečavalo da vojna industrija prodaje teško naoružanje Ukrajini kako ne bi izazvala gnev Rusije koja je važan faktor izraelske bezbednosti na Bliskom istoku.

Bivši direktor u Ministrstvu odbrane Izraela Uzi Rubin izjavio je da se od stranih zemalja koje kupuju izraelske odbrambene sisteme i naoružanje zahteva da dobiju odobrenje tog ministarstva pre prodaje ili isporuke opreme kupljene u jevrejskoj državi.

Nejasno je da li je Slovenija dobila odobrenje Vlade Izraela pre zaključenja transakcije s Ukrajinom.

Poznavaoci prilika u Izraelu su ocenili da mnogo toga zavisi od ugovora koji su potpisali Izrael i Slovenija o unapređenju tenkova.

Ako se ispostavi da Slovenija krši taj ugovor Izrael bi mogao da se žali međunarodnom sudu, ali Ejal Pinko, penzionisani pomorski komandant i ekspert za obaveštajni rad, sajber i nacionalnu bezbednost, smatra da će se to neće desiti čak i ako je ugovor prekršen.

Uzi Rubin međutim misli da bi Slovenija u slučaju kršenja ugovora ubuduće teško nabavljala izraelsku opremu.

Pinko veruje da neće biti reakcije Rusije , čak i ako se Ukrajina prvi put snabde izraelskom vojnom tehnologojom i da će Moskva moždariviti Sloveniju i Nemačku, a ne Izrael.

Uprkos tome Ukrajina teži većoj izraelskoj vojnoj podršci,a sagovornici američke agencije su rekli da nisu sigurni da će se to desiti u skoroj budućnosti.