„Sloboda govora“: Parler – Tviter za konzervativce, koji je Gugl izbacio iz svoje prodavnica

0
Jacopo Landi / AFP / Profimedia

Kao u kaubojskom vesternu, gde jedan naspram drugog stoje dva lika koja bi bila simpatična da nisu izveštačene mačo figure, obojica nose šešir, kaubojke sa mamuzama i pištolj za pojasom, obojica drže cigaretu u uglu usana i misle da je svet njihov. I uvek je jedan, ipak, bolji od drugog.

Tako u različitim prodavnicama aplikacija jedan pored drugog stoje Tviter i neka vrsta alternativnog Tvitera – Parler. Tačnije, stajali su, sve dok Gugl nije odlučio a Parler, uprkos ili upravo zbog velikog skoka kupovina aplikacije, izbaci iz svojih „Plej prodavnica“.

Sve je isto u te dve aplikacije, samo što korisnici ne postavljaju „tvitove“ nego „parleys“ i nema „retvitova“ nego „echoes“. Dakle, sve je isto, tu su i šešir i revolver – bežičan ili sa žicom, nije ni važno – i tu je namera da se kroz nekoliko objava pokaže da je svet tvoj. Ključna razlika je u „slobodi govora“.

Kada je Tviter počeo da sankcioniše ultradesničarske pokrete, njihove stranice, objave, sumnjive pozive na bojkot poštovanje epidemioloških mera, pa kada je povrh svega, još počeo i da „fleguje“ Trampove objave, desničari su poželeli da pronađu oazu gde ih niko neće sprečavati da pišu šta misle i da ugroze ili uznemire time koga oni žele. Ili makar oni tako definišu slobodu govora.

Najpopularniji nalozi na ovoj društvenoj mreži su, ima li ikakve sumnje, nalozi senatora Teda Kruza, Džima Džordana, Donalda Trampa Juniora, a kada tek kreirate nalog i registrujete se, dobijate toplu preporuku da „zapratite“ Renda Pola, Marka Levina, Trampov tim ili istaknute pripadnike sekte QAnon.

Gotovo dve godine od osnivanja, Džared Tompson i Džon Mace nisu mogli da se pohvale uspehom svoje aplikacije, a onda su koronavirus i američki izbori napravili pravi bum.

„Ako imate želju da vidite neke od najstrašnijih manifestacija ljudske slabosti, samo malo skrolujte“, rekao je Bil Gejts i neko bi pomislio da govori o Tviteru, ali je onda nastavio: „Ako želite da vidite govor mržnje, priču o pokradenim izborima, čipovima u vakcinama i negiranje Holokausta, onda je Parler pravo mesto za vas.“

I onda se setite da u onom vesternu nakon „loš“, ide „zao“.