Slično je kao u Srbiji, samo što su ponekad đaci pregrađeni pleksiglasom: Najneobičnija školska godina u Hrvatskoj može da počne…

0
Nedeljnik

“Dali smo sve od sebe, pridržavamo se uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i resornog ministarstva. Stopostotna sigurnost nije zajamčena nigde, pa ni u vlastitom domu. Oprez i odgovornost da, ali panika i preterani strah nisu potrebni – složni su direktori zagrebačkih osnovnih i srednjih škola koji, kako kažu, čine sve da u ponedjeljak 7. septembra od 8 sati, kada za većinu počinje nastava u prvoj smeni, učenici napokon uđu u školske prostorije u nikad neobičnijoj školskoj godini, piše Jutarnji list.

U moru protivepidemijskih uputa i preporuka koje obrazovne ustanove treba da slede kako bi se nastava u novoj školskoj godini što sigurnije vratila u učionice, naročito za učenike viših razreda osnovnih škola i srednjoškolce, Zagreb je dodatno u specifičnoj situaciji. Zemljotres je “izvan pogona” stavio šest osnovnih i sedam srednjih škola, s ukupno oko 6.500 njihovih učenika koje će privremeno “udomiti” druge škole i Pučko otvoreno učilište.

Škole u Zagrebu uglavnom su se odlučile za A model nastave – povratak učenika u učionice uz pridržavanje propisanih higijenskih mera, a onde gde ne bude moguće održavati propisani razmak od 1,5 metra u višim razredima osnovne, te dva metra u srednjim školama, učenici će nositi maske.

Udžbenički kompleti, pismo gradonačelnika, dve platnene maske i pregrade od pleksiglasa na stolovima – to će u ponedeljak dočekati osnovce iz Osnovne škole Izidora Kršnjavoga, smeštene u gradskom središtu, s bočne strane Mimare.

Osim vlastitih 530 učenika, stižu im i 164 učenika drugog i trećeg razreda iz zemljotrsom oštećene OŠ Petra Zrinskog. “Kršnjavi” stoga za više razrede, umesto jednosmenske, prelazi na nastavu u dve smjene, zbog čega se, kao i u svim drugim dvosmenskim školama, čas skraćuje na 40 minuta.

“Podstanari” iz OŠ Petra Zrinskog imaće za sebe poseban sprat, ulaziće na poseban ulaz (od ukupno dva na koja će ulaziti učenici), a od ulaska u školu do svojih učionica svi će se učenici kretati prema označenoj putanji. U školu će se ulaziti u desetominutnim razmacima, a prvi će u ponedeljak u 7.30 h stići mališani iz drugog i trećeg razreda OŠ Petra Zrinskog.

Škola će organiziovati i produženi boravak za sve učenike od 1. do 4. razreda čiji su roditelji iskazali potrebu, a u mešanim grupama deca iz različitih razreda biće odvojena pregradama od pleksiglasa.

Učenici viših razreda će i uz pregrade nositi maske tokom nastave, a učitelji maske ili vizire. Nastava će se i u nižim i u višim razredima održavati pretežito u blok-časovima, u zbornici neće boraviti nastavnici, nego deca koja nisu na izbornoj nastavi (veronauka, strani jezik, informatika), a osigurana je i zasebna prostorija u kojoj će biti smešteno dete u slučaju da se pokaže sumnja na COVID-19. Higijenu prostora, uz ostalo, osiguravaće i dva stroja za zamagljivanje – maglomata.

U škole su stigli su maglomati, beskontaktni toplomeri, dezinficijensi, a u ovoj školi učenici će jedino u informatičkoj učionici sedeti odvojeni pregradama, dok će u matičnim učionicama sedeti bez tih pregrada i u nastavi koristiti maske. Između jutarnje i popodnevne smene biće 45 minuta za dezinfekciju prostora. Okupljanja u kantini neće biti.