„Sledi pandemija psihičkih poremećaja, sistemski smo izluđeni, scenarijem zombi-apokalipse koji su naši vladari režirali, u toku ovog vanrednog stanja…“: Minja Bogavac o kulturi, društvu i politici posle koronavirusa

1
Foto: Printscreen Nova S

Dramaturškinja i direktorka Pozorišta u Šapcu Minja Bogavac izjavila je da ne planira da ostane na toj funkciji ako se u tom gradu promeni lokalna vlast na predstojećim izborima.

„To svakako ne planiraju ni lokalni naprednjaci, pa ćemo se brzo i lako dogovoriti. Ja se vraćam nezavisnoj sceni i Reflektor teatru, a oni neka prave pozorište kakvo vole. Ipak, budući da sam u sred svog mandata, moja je dužnost i radna obaveza da planiram, dogovaram i pripremam narednu sezonu. Ako to ne bih radila, zaslužila bih da budem smenjena, bez obzira na političke okolnosti. Ono što mi je u svemu tome važno da kažem jeste da nemam nikakav strah. Pre svega, verujem da su Šapčani zadovoljni rezultatima Nebojše Zelenovića, a zatim: ja nisam direktorka pozorišta po zanimanju. Ne interesuju me funkcije i društveni status. Interesuje me isključivo pozorište i mogućnost da ga pravim, onako kako mislim da treba. Ako to mogu u Šabačkom – radiću najbolje što znam; kad više ne budem mogla – hvala i srećno!“, rekla je Minja Bogavac u intervjuu za dnevni list Danas.

Ona je rekla i da neće izaći na izbore 21. juna, ne zato što veruje nekoj od opcija koje se zalažu za bojkot, već zato što, kako je rekla, odbija da učestvuje u loše režiranoj farsi.

„Neću izaći na izbore. Ne zato što posebno verujem nekoj od opcija koja predlaže bojkot, već zato što kao svesna, razumna osoba i pozorišni profesionalac, odbijam da učestvujem u loše režiranoj farsi, čiji su akteri nekakve sklepane stranke, organizovane ne prema svojim političkim uverenjima, koliko prema stepenu mentalnih poremećaja, koji ih drže na okupu… Levijatan? Srpska desnica? Obnova kraljevine?… Nemojte, molim vas! Takođe, smatram da je krajnje neodgovorno praviti izbore u sred pandemije, pa je moj bojkot više stvar odgovornosti, nego politike. Na izborima, navijam za Šabac i da tu stvari prođu mirno, bez mnogo pretnji i zastrašivanja građana koji su odlučili da brane svoju političku izuzetnost u okvirima Srbije. Drugo me ništa ne zanima. Prespavaću izbore i rezultate, kao loš film na televiziji“, rekla je ona.

Na konstataciju da je samo mesec dana pre zvaničnog početka epidemije kod nas, izjavila u jednom intervjuu da život u Srbiji 2020, „u dramaturškom smislu, pati od viška tema, ideja i nagomilanih motiva, kao neka pretrpana treš-drama, čiji autor želi da kaže sve, a zapravo ne govori ništa“ i pitanje da li se sa vanrednim stanjem stvar promenila, da li su se neki motivi u poslednja tri meseca izdefinisali, Minja Bogavac je odgovorila: „Promenila se, na gore. Sada je osnovni motiv strah…“.

„Razumem da je bilo važno zavesti mere. Razumem da je bilo bitno ukazati na ozbiljnost situacije, ali pretiti da će nam groblja biti mala, slati sms-upozorenja u histeričnom tonu, ljutiti se na građane, zarobiti najstarije u sistem gori od režima samice, mučiti kućne ljubimce, satanizovati dijasporu, koristiti ime virusa za etiketiranje političkih protivnika… sve je to bilo nepotrebno, ružno i traumatično! Pandemija virusa korona, ništa je za pandemiju koja nam sada sledi. To je pandemija psihičkih poremećaja. Imam utisak da smo sistemski izluđeni, scenarijem „zombi-apokalipse“ koji su naši vladari režirali, u toku ovog vanrednog stanja. Sada smo zombiji. To je i dalje treš-drama, ali sa naglašenim elementima horora, čije će posledice svakako doći na naplatu. Ne mislim: na izborima. Mislim: u svakodnevnom životu, u našim razorenim porodicama, na našim raskopanim ulicama… Ljudi su loše. Mnogo loše. I za to nam nije kriva samo korona“, rekla je Minja Bogavac.

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

  1. Preziveli smo 2 svetska rata, bombardovanje 1999, variolu veru, embargo, ratove devedesetih… Prezivecemo i ovo.

Comments are closed.