Sledeći “istorijski sastanak mini Šengena” u Beogradu, OEBS traži punu posmatračku misiju za izbore u Srbiji, Jokićev tripl-dabl u pobedi nad Minesotom: Vaš brifing za subotu

0
Foto: Tanjug, Profimedia, Tanjug-AP

ŠTA JE REKAO VUČIĆ U TIRANI – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa premijerima Albanije i Severne Makedonije postgnut dogovor o većoj integraciji organa tri države zaduženih za vanredne situacije i najavio da će naredni sastanak u okviru inicijative “mini Šengen” biti održan u Beogradu krajem januara 2020. godine.

On je rekao i da će pre kraja godine biti usvojena odluka da se samo sa ličnom kartom može ući na teritoriju bilo koje od država uključenih u mini Šengen.

“Sledeći susret održaćemo krajem januara u Beogradu, mislim da će to biti istorijski susret zbog onoga što ćemo završiti do tad”, kazao je Vučić novinarima u Tirani.

BRNABIĆ O REFORMI VLADAVINE PRAVA – “Reforme u oblasti vladavine prava biće u fokusu Vlade i u narednom periodu”, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na sastanku sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem i ambasadorima zemalja članica EU, koji su ukazali na značaj poglavlja 23 i 24 u procesu učlanjenja Srbije u EU.

Govoreći o nacrtu Medijske strategije, koji uskoro treba da bude predat vladi na usvajanje, Brnabić je istakla da je izuzetno zadovoljna načinom na koji je ovaj proces sproveden.

Transparentan i inkluzivan način donošenja strategije, kako je objasnila, predstavlja primer za sve važne procese u državi, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

ĐILAS O PROMENAMA U SRBIJI – Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je da se mnogo toga promenilo u Srbiji u prethodnih godinu dana i ocenio da je pobedio svako ko je pružio otpor režimu Aleksandra Vučića.

Đilas je u Čačku, na inicijativnom odboru SSP, naveo da je režim “nateran” da smeni Milutina Jeličića Jutku i Dragoljuba Simonovića, da je Siniša Mali zvanično potvrđen kao plagijator, a uzbunjivač iz Krušika Aleksandar Obradović pušten na slobodu nakon što je nepravedno držan u pritvoru.

On je ocenio da ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović “mora da ode sa funkcije” jer je “mnogo puta u prethodnih nekoliko meseci lagao gradjane” i pozvao predsednika Srbije da učini isto.

GRABAR-KITAROVIĆ O ZELENOM SVETLU ZA SRBIJU – Aktuelna predsednica Hrvatske i HDZ-ov kandidat za novi mandat, Kolinda Grabar Kitarović, održala je završni predizborni skup u Vukovaru.

“S posebnim pijetetom pozdravljam porodice nestalih civila. Istina je pre svega u Srbiji i neću se ustručavati pričati s kim god treba, ali Srbija mora znati da neće od mene dobiti zeleno svetlo za Evropsku uniju dok ne dobijemo podatke o nestalima”, rekla je Grabar-Kitanović.

Izbori za novog hrvatskog predsednika biće održani sutra.

OEBS PREDLAŽE PUNU POSMATRAČKU MISIJU ZA IZBORE U SRBIJI – Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) predlaže raspoređivanje posmatračke misije za parlamentarne izbore koji treba na proleće da se održe u Srbiji, koja bi uključivala pored užeg kruga analitičara i dugoročne i kratkoročne posmatrače kao i element za monitoring medija.

Misija za procenu potrebe posmatranja izbora sprovedena je u Srbiji od 12. do 15. novembra ove godine, kao odgovor na zvaničan poziv vlasti da OEBS i njena Kancelarija posmatraju predstojeće parlamentarne izbore.

Cilj misije je bio da se proceni predizborno okruženje i pripreme za izbore, a na osnovu procene misija ODIHR daje preporuku da li da rasporedi svoje posmatrače na predstojećim izborima i u kom sastavu.

U SKOPLJU PROTESTNI MARŠ ZA ČISITIJI VAZDUH – Hiljade građana Skoplja učestvovale su u protestnom maršu za čist vazduh jer se glavni grad Severne Makedonije, tokom jeseni i zime, nalazi među gradovima sa najzageđnijim vazduhom u svetu.

Građani Skoplja su sa zaštitnim maskama na licima i transparentima na kojima se na traži da vlast reši problem enormnog zagađenja, prošetali od Ministarstva za životnu sredinu, pored parlamenta, do zgrade vlade.

Ekološki marš u Skoplju i gradovima u unutrašnosti zajednički je organizovalo više od 30 građanskih organizacija, koji su Vladi Severne Makedonije dali rok do 31. decembra da ispuni više od 100 zahteva vezanih za životnu sredinu.

GRADONAČELNIK O NEZAVISNOM KOSOVU NA STAJALIŠTU GSP – Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić osudio je postavljanje mape na info ekranu na stajalištu gradskog prevoza na Slaviji, na kojoj je Kosovo prikazano kao samostalna država.

“Insistiraćemo na utvrđivanju odgovornosti onih koji su se usudili da u centru Beograda izvrše ovu vrstu provokacije”, poručio je on.

Radojičić je objasnio da je po dobijanju informacije o postojanju sporne mape, poslata ekipa Turističke organizacije Beograda na lice mesta, ali da je mapa u međuvremenu skinuta.

“Ova vrsta provokacije na koju se neko odlučio nailazi na osudu svih nas, jer svi vrlo dobro znamo da Kosovo nije nezavisna država”, rekao je Radojičić.

BIVŠI MINISTAR KULTURE ODUSTAO OD KANDIDATURE ZA REM – Bratislav Petković, bivši ministar kulture u Vladi Srbije, odustao je od kandidature za članstvo u Regulatornom telu za elektronske medije, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje doneo je odluku da pokrene postupak za predlaganje kandidata za članove Saveta REM.

Odbor je produžio rok do 23. decembra za uređivanje podnetih predloga za tri nedostajuća člana Saveta do ponedeljka, dok izbor još dva člana zavisi od toga kada će, i da li će uopšte, postojeći članovi Saveta REM podneti ostavke.Ž

RUSIJA I KINA STAVILE VETO NA NASTAVAK POMOĆI SIRIJI – SRusija i Kina su stavile veto na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN koju su predložili Nemačka, Belgija i Kuvajt o nastavku dostave humanitarne pomoći za oko četiri miliona Sirijaca.

Ostalih 13 članica Saveta bezbednosti UN glasale su za tekst. To je 14. veto Rusije na neku rezoluciju o Siriji od početka sukoba u toj zemlji 2011. godine.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzija izjavio je da je rezolucija nepotrebna jer su sirijske vlasti preuzele kontrolu većeg dela zemlje.

Dozvola o prekograničnoj humanitarnoj pomoći UN-s Siriji ističe 10. januara.

PUĆDEMOM PREUZEO POSLANIČKU LEGITIMACIJU ZA EP – Bivši predsednik Katalonije Karles Pućdemon preuzeo je legitimaciju poslanika Evropskog parlamenta i najavio da će, zajedno sa drugim katalonskim separatistima, nastaviti da brani svoja i prava svog naroda.

“Sada ćemo konačno ući u Evropski parlament kao poslanici”, rekao je Pućdemon.

Pućdemon i bivši ministar zdravlja u Vladi Katalonije Toni Komin u maju su izabrani za poslanike Evropskog parlamenta, ali im mandati nisu verifikovani zbog protivljenja Vlade Španije, uz obrazloženje da su u egzilu u Belgiji i da nisu položili zakletvu.

Nikola Jokić je stigao do novog tripl-dabla, 33. u karijeri i pomogao Denveru da savlada Minesotu rezultatom 109:100.

JOKIĆEV TRIPL-DABL ZA POBEDU DENVERA NAD MINESOTOM – Nikola Jokić je stigao do novog tripl-dabla, 33. u karijeri i pomogao Denveru da savlada Minesotu rezultatom 109:100.

Jokić je meč završio sa 22 poena i po deset skokova i asistencija. Najefikasniji u njegovoj ekipi bio je Džamal Marej sa 28 poena.

Srpski igrač se po broju tripl-dablova u NBA izjednačio sa Bobom Kozijem na desetom mestu večne liste.

Za Nagetse ovo je peta uzastopna pobeda.

NASLOVNA STRANA AKTUELNOG BROJA NEDELJNIKA

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

Svim čitaocima, uz Nedeljnik, na poklon knjiga “Stvari koje Srbi vole”

Uz Nedeljnik, na poklon i novi broj Mond diplomatika na srpskom

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA