Slaviša Kokeza priveden na informativni razgovor: Saslušanje trajalo oko četiri sata, predsednik FSS napustio SBPOK

0
Foto Nedeljnik

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza, koji je danas priveden na informativni razgovor na osnovu različitih navoda Aleksandra Kajmakovića (47), poznatijeg kao Aca Bosanac, pušten je iz SBPOK-a, prenosi portal Nova.rs.

Saslušanje Kokeze je završeno i on je napustio prostorije Službe za borbu protiv organizovanog kriminala.

Saslušanje predsednika FSS trajalo je oko četiri sata.

Podsetimo, Kokeza je jutros priveden na informativni razgovor, pisao je dnevni list Blic.

Navodi se da je Kokeza priveden na osnovu iskaza Kajmakovića, vlasnika više beogradskih lokala, koji je po navodima medija prilikom nedavnog saslušanja u policiji rekao da je “preko Kokeze uspostavio poslovnu saradnju sa Veljkom Belivukom”, osumnjičenim za teška ubistva i otmice.

Agencija AP prenela vest o saslušanju Slaviše Kokeze

Američka agencija Asošiejted pres izvestila je u nedelju da je policija privela i saslušala predsednika Fudbalskog saveza Srbije Slavišu Kokezu u vezi s hapšenjima pripadnika navijačkih grupa, optuženih za ubistva, otmice i trgovinu drogom.

Agencija prenosi navode srpskih medija da je Kokeza saslušan zbog veza sa liderima navijačkih grupa fudbalskog kluba Partizan, uhapšenim tokom februara i dodaje da zvaničnici Srbije te akcije opisuju kao „veliki obračun“ sa organizovanim kriminalom u svetu fudbala.

„Detalji iz policijske istrage, koji su procureli u medije, obuhvataju ubistva pripadnika rivalskih grupa, uz odsecanja glava i mučenja u specijalnom ‘bunkeru’ na stadionu Partizana u Beogradu“, navodi AP.

Agencija dodaje da je „populistički“ predsednik Srbije Aleksandar Vučić, za koga piše da se „često hvalio da je u mladosti bio radikalni pristalica Crvene zvezde“, u subotu rekao da će neki od 2šokantnih detalja iz istrage biti objavljeni sledeće nedelje i da će deca biti upozorena da to ne gledaju”.

Srbija ima „istoriju tolerisanja huliganizma, koje je često rezultiralo nasiljem i izlivima nacionalizma na stadionima“, navodi AP i dodaje da su se mnogi od tih ljudi tokom ratova devedesetih godina „pridružili zloglasnim paravojnim grupama povezanim s ratnim zločinima nad pripadnicima drugih etničkih grupa u bivšoj Jugoslaviji“.

„Od povratka nacionalista na vlast u Srbiji pre devet godina, ekstremno desni navijači često su viđani na provladinim skupovima, na kojima su promovisali nacionalističku političku agendu. U zamenu za to, navode analitičari, huliganima je dozvoljeno da obavljaju svoje nelegalne aktivnosti“, piše američka agencija.

AP podseća da je prethodnih godina u Srbiji ubijeno više od deset poznatih pripadnika navijačkih grupa i da je većina stradala u obračunima nalik mafijaškim.