Slavenka Drakulić: Morala sam da se borim da ostarim

0
Foto: Printscreen Youtube

Tamo iz onih godina Starta (a i nedeljnika Danas) pamte se njeni tekstovi o feminističkim temama. Ali pamti se i roman “Hologrami straha” i naročito preispitivanja o bolesti – dokumentarni film o dijabetesu i transplantaciji bubrega. Zato ni tema starosti nije ništa neobično. A knjiga “Nevidljiva žena i druge priče” (Laguna) upravo se bavi time. U njoj poznata novinarka i književnica o starosti piše otvoreno i duhovito tako da njeno seciranje te večne teme ne vodi neminovno u depresiju već i zabavlja i, naravno, preispituje.

Rokenrol se bavio starošću. Ili je bio ciničan u onim mitovima o ranoj smrti i lepom mladom lešu. Ipak, da li sa starošću i smrti možeš biti luksuzan i ciničan samo u mladosti? Da ti se kasnije i nešto ne napušta ovaj svet i sve bi duže da si u njemu? Šta ju je navelo da se bavite ovom temom u knjizi u intervjuu Slavenka Drakulić za Nedeljnik kaže:

“Imate pravo, mladost ima tu privilegiju da ne razmišlja o starosti i smrti. Mladi imaju drugačiju predodžbu vremena i vrlo su rijetko u prilici da se susretnu sa smrću koja je u zapadnoj kulturi potpuno institucionalizirana odnosno medikalizirana. Ranije su generacije, pogotovo na selu gdje se umiralo kod kuće, imale priliku vidjeti mrtvaca, što je potpuno drugačije iskustvo. Ono što ne vidiš ne tiče te se!”, kaže i dodaje:

“Možda je odgovor na pitanje o mojoj motivaciji činjenica da sam bolesna od mladih dana, odnosno da sam se morala boriti da ostarim. Zvuči paradoksalno, ali je tako. Zato mi nije bilo teško pisati priče koje se bave psihološkim i emocionalnim aspektima starenja, pogotovo žena”.

Intervju čitajte u štampanom izdanju Nedeljnika koji je na kioscima od 27. avgusta.

Digitalno izdanje dostupno je na nstore.rs