“Sat vam otkucava…”: Šta je delegacija evropskog parlamenta videla u Beogradu, a šta je poručila srpskim političarima

1
Foto Tanjug

Danas je održan drugi međustranački dijalog u zgradi Narodne skupštine uz posredovanje Evropskog parlamenta. Kako prenose mediji, na sastanku se procenjivalo šta je ostvareno od dogovorenogu oktobarskoj rundi dijaloga, a takođe je istaknut apel na puno sprovođenje preuzetih obaveza.

“Političke grupe koje su učestvovale u međustranačkom dijalogu prepoznale su napredak ostvaren u pogledu obuke službenika koji rade na Jedinstvenom biračkom spisku i na novom internet sajtu za informisanje građana o biračkom spisku”, navodi se u zajedničkom saopštenju delegacije Evropskog parlamenta i predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković.

Stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladmir Biličik izjavio je da je ostvaren ograničen napredak od prve runde međustranačkog dijaloga, prenosi N1.

“Vladajuća većina i opozcija moraju da preduzmu korak napred – da se pomere od svojih početnih stavova. Čuli smo stvarne frustracije u vezi sa nedostatkom poverenja i da će biti potrebno da se nešto značajno uradi da bi se izgradilo poverenje u ceo politički spektar i pokazalo građanima da se ulažu stvarni napori u cilju unapređenja uslova pre izbora”, naveo je Bilčik.

On je dodao da je na “produktivnom sastanku sa predsednikom Vučićem”, dogovoreno da se izaberu “3+1” nova člana REM, da se usvoji novi propis zasnovan na najboljoj evropskoj praksi za javne emitere kako bi se obezbedio fer pristup i izveštavanje tokom izborne kampanje, i da se uspostavi Nadzorni odbor u Narodnoj skupštini koji bi pratio sprovođenje svih obaveza koje se odnose na izbore.

“Ovi koraci i obaveze iz Zaključaka sa međustranačkog dijaloga treba da se ostvare pre naše naredne runde dijaloga”, istakao je izvestilac Evropskog parlamenta.

Šefica delegacije u Parlamentarnom Odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija Tanja Fajon navela je da su tokom dijaloga dobili neke nove predloge od svih aktera.

“Sat otkucava i pozivamo vladajuću koaliciju da više ne gubi vreme na diskusiju i da počne sa sprovođenjem. Da bi ovo bilo uspešno, pozivamo opoziciju da se vrati u parlament i uključi u dijalog kako bi im vladajuća koalicija odgovarala za ispunjavanje svojih obaveza”, poručila je Tanja Fajon.

Ko je sve bio iz opozicije?

Predsednica parlamenta Maja Gojković istakla je važnost parlamenta kao mesta za razgovor o važnim reformama koje su neophodne za unapređenje uslova za održavanje parlamentarnih izbora, navodi se su saopštneju.

“Zahvaljujem se na podršci Evropskog parlamenta u posredovanju u međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima, kao i na dugoročnoj posvećenosti radu sa Narodnom skupštinom na agendi pristupanja Srbije Evropskoj uniji”, poručila je Gojković.

Ona je jutros pre početka sastanka rekla da je zadovoljna odzivom stranka na dijalog.

Međutim, na jutrošnji sastanak koji je počeo oko 9 sati, nisu došli predstavnici Saveza za Srbiju, Demokratske stranke Srbije, Pokreta Dosta je bilo i Srpske radiklane stranke…

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević rekao je da za predstavnike vladajućih stranaka nema tabu tema i da su uvek tu da razgovaraju o svemu što može da unapredi izborni proces u Srbiji”.

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović je rekao da o zainteresovanosti dela opozicije za razgovore najbolje govori to što “nisu ni došli na sastanak”.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković rekao je da nema prevelika očekivanja od dijaloga, ali da je ipak organizovanjem razgovora vlast “priznala da nešto ne valja”.

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je da mu je žao što nisu sve stranke koje su pozvane i prihvatile razgovor i da je LDP došao iako mu to nije bilo potrebno jer zna dobro šta može da očekuje, odnosno nije iznenađen okolnostima u kojima se Srbija nalazi.

On je dodao da uvek treba da se razgovara i da su ipak napravljeni određeni pomaci.

SzS: Evropski sagovornici se slažu da u Srbiji postoji politička kriza

Delegacija Saveza za Srbiju je razgovarala sa predstavnicima Evropskog parlamenta u dva odvojena sastanka.

“SzS iznela je jasne i poznate stavove da u Srbiji nema uslova za fer i demokratske izbore, jer su institucije razorene i nema vladavine prava niti slobode medija”, saopštio je Savez za Srbiju posle radnog doručka sa izaslanicima Evropske unije.

SzS je dodao i da su se evropski sagovornici složili da u Srbiji postoji politička kriza i da vlast snosi veliku odgovornost, preneo je N1.

” Evropski parlamentarci su uvažili zahtev SZS-a da se format dijaloga promeni i oni će posredovati u dijalogu vlasti i opozicije”, piše u saopštenju SzS.

Vukadinović: Predlozi nedovoljni…

Poslanik u Skupštini Srbije Đorđe Vukadinović ocenio je da predlozi Radne grupe Vlade Srbije, koje su do sada videli i predlozi zakonskih izmena nedovoljni da vrate poverenje u izborni proces.

“Imam utisak da vladajuća koalicija nije dovoljno svesna ili se pravi da nije dovoljno svesna ozbiljnosti problema, ozbiljnosti činjenice da ni pod krovom Skupštine Srbije vodimo dijalog između vlasti i opozicije u krnjem sastavu i tom dijalogu posreduju poslanici Evropskog parlamenta”, rekao je Vukadinović.

Vukadinović je rekao da nije previše razočaran dijalogom, jer njime nije bio ni očaran, niti je imao velika očekivanja.

“Atmosfera je korektna, možda i pozitivnija nego na prošloj sesiji”, rekao je Vukadinović.

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović rekao je da je načelan stav njegove stranke i političkog pokreta “Metla 2020” da ne učestvuju u razgovorima u kojima posreduju stranci.

“Naš načelan stav je da naše probleme moramo da rešavamo sami unutar svoje zajedničke kuće”, rekao je Jovanović, navodi se u saopštenju DSS-a.

Prethodno su stranke koje su bile na radnom doručku, odbile da prisustvuju međustranačkom dijalogu u Skupštini Srbije.

Sastanak sa Vučićem

I oredsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa članovima delegacije Evropskog parlamenta.

Kako je navedeno u kratkom saopštenju Službe za saradnju s medijima predsednika Republike, razgovarano je “o svim važnim pitanjima i primedbama dela vanparlamenatarne opozicije na izborne uslove i procedure u Srbiji”.

1 KOMENTAR

  1. Opozicija, koja ne viri ispod šinjela, je prihvatila inicijativu gradjana da ne izlaze na izbore, već da ih bojkotuju i prolongiraju dok se od strane autokratskog režima ne prihvate svo traženi zahtevi o uslovima za demokratske izbore. Cinizam iz Evrope neće doprineti nikakvom boljitku, ali će im jednog dana, valjda, doći iz dupeta u glavu da su i devedesetih sa svojim konformizmom doprineli tragediji na Balkanu. Zato bi sada trebali da skinu rukavice i pomognu regionu da se oslobodi kriminala, autokratije i kroz pregovore o pridruživanju demokratizuje. Daće Bog. U suprotnom profitiraće trgovci oružijem.

Comments are closed.