Skupština raspravlja o snižavanju cenzusa: Prisutna i Gordana Čomić iz DS-a

0
Foto: Medija centar Beograd

Šef poslaničke grupe SNS-a u Skupštini srbije Aleksandar Martinović rekao je danas da je suština predloženih izmena izbornih zakona sadržana u ideji predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se dodatno osnaži uloga parlamenta u političkom životu i da skupština bude mesto u kojem će svi akteri političkog života iznositi svoje stavove.

Poslanici na vanrednoj sednici razmatraju Predloge zakona o izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika i Predloge zakona o izmeni Zakona o lokalnim izborima.

Martinović je rekao da cenzus i na parlamentarim i na loklanim izborima treba smanjiti sa pet na tri odsto kako bi više stranaka bilo zastupljeno, i pozvao kolege da na svoje političke protivnike prestanu da gledaju kao “na smrtne neprijatelje”.

Kada je reč o nacionalnim manjinama, Martinović je istakao da kriterijumi za učešće stranaka nacionalnih manjina neće biti strožiji, već se želi smanjenje mogućnosti za zloupotrebe i zato je predloženo da se o tome da li je stranka manjinska ili nije, mora izjasniti odgovarajući nacionalni savet nacionalnih manjina.

On se osvrnuo na slučajeve vlaške i slovačke stranke koje su ušle u Parlament a da pritom nisu bile prave manjinske stranke i dodao da se nada da će u raspravi doći do najboljeg rešenja.

On je napomenuo da je na javno slušanje pre dva dana bili pozvani svi, da se neki nisu odazvali i time pokazali šta misle o dijalogu, ali da će ovoj skupštinskoj večini, kada u subotu izglasa ove zakone, savest biti mirna i “neće moći niko da baci senku na izborni proces u aprilu”.

Martinović je dodao da se izmenama ruši argument da će izbori biti nelegitimni i da pravila odgovaraju svima, a da je jedini pravi gubitnik bojkota Demokratska stranka koja “ima reputaciju i dugu političku tradiciju” i da je jedina koja neće izaći na izbore dok će njeni koalicioni partneri učestvovati pod drugim imenima.

Sednici skupštine Srbije danas prisustvuje i poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić koja je predlagač dva zakona.

Ovo je prvi put od kad je DS proglasila bojkot da neki poslanik te stranke učestvuje u radu skupštine, a njeni i predlozi Srpske napredne stranke razmatraju se objedinjeno. 

Poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić obrazložila je svoj predlog da nakon sledećih izbora na svim izbornim listama i svuda gde se odlučuje, bude 40 odsto manje zastupljenog pola, rekavši da bi prirodna kvota bila 50 odsto, ali da društvo nameće drugačije norme.

Čomićeva je dodala da nema razvoja Srbije ako stavovi, argumenti i predlozi ne bude bili izrečeni i ženskim glasovima, ali da za sada nema ni jedne odluke da je doneta a da nisu muškarci odlučili da je prihvate.

Ona je pozvala ovaj saziv parlamenta da glasaju za ovaj predlog iako dolazi iz opozicije i baš zato što ne moraju.

Istakla da daje svaku podršku dijalogu vlasti i opozicije i da je današnji dnevni red prilika za to, pošto je taj dijalog izostao mesecima unazad pa su predstavnici Evropskog parlamenta morali da dođu da budu medijatori što je, kako je ocenila, velika sramota.

Ona je dodala da je između politike Demokratske stranke da se bori za prava žena, i odluke stranke da bojkotuje rad parlamenta jer smatra da se “nema sa kim razgovarati” nije imala dilemu da izabere ovo prvo.

(Beta)