Škotska premijerka obećava novi referendum o nezavisnosti: “Džonson se plaši presude škotskog naroda…”

0
Jane Barlow / AFP / Profimedia

(Beta) – Škotska premijerka Nikola Stardžon izjavila je da namerava da održi zakonit referendum o nezavisnosti od Velike Britanije ako pobedi na predstojećim parlamentarnim izborima.

Stardžon, liderka Škotske nacionalne partije (SNP), tim potezom bi došla u otvoreni sukob sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom koji se oštro protivi novom referendumu o nezavisnosti Škotske.

“Ako SNP pobedi na škotskim izborima za nekoliko meseci (u maju), uz zalaganje da ljudima bude dat taj izbor (da se izjasne o nezavisnosti), koji demokrata bi onda mogao da stane na put tome? Boris Džonson se samo jasno plaši presude i volje škotskog naroda”, rekla je Stardžon za BBC.

SNP navodi da će, ako dobije većinu u parlamentu Škotske na majskim izborima, usvojiti zakon koji omogućava održavanje novog referenduma po okončanju pandemije koronavirusa.

SPECIJALNO IZDANJE NEDELJNIKA NA SVIM KIOSCIMA: Hrabro i potresno svedočenje Milene i drugih devojaka o sistematskom zločinu kakav Beograd ne pamti. Cela priča o zlostavljanju, manipulaciji i prevari “vrsnog pedagoga” Miroslava Aleksića…

SVI ČITAOCI NA POKLON DOBIJAJU I KNJIGU O JOVANKI BROZ