Skot Galit, generalni direktor platforme Payoneer: Payoneer prerasta u akcionarsko društvo

  Postajanjem javnog akcionarskog društva obezbedićemo značajna finansijska sredstva koja će doprineti daljem razvoju platforme Payoneer, a samim tim i mogućnostima koje nudimo našim korisnicima kako širom sveta, tako i u Srbiji, kaže u intervjuu za Nedeljnik Skot Galit, generalni direktor Payoneera

  0
  Foto: Promo

  Nedavno je Payoneer najavio da će započeti postupak spajanja sa FTAC Olimpus Acquisition Corp., kao i da će poslovati kao američko akcionarsko društvo. Zbog čega ste odlučili da krenete ovim putem?

  Payoneer je jedna od vodećih globalnih platnih platformi za podsticanje trgovine koja osnažuje rast miliona digitalnih biznisa. Tokom više od jedne i po decenije samostalnog rada, izgradili smo širok ekosistem koji povezuje tržišta, prodavce, frilensere, gig radnike, proizvođače, banke, dobavljače, kupce i druge putem integrisane globalne platforme.

  Prerastanje u javno akcionarsko društvo je logičan sledeći korak u cilju podrške našem rastu. Ovaj novi izvor kapitala će obezbediti veću finansijsku fleksibilnost, pored neophodnog obima i resursa.

  Razmatrali smo različite alternative i naše interesne grupe su došle do zaključka da ova transakcija sa FTAC Olympusom predstavlja najbolju opciju. Doneli smo odluku koja će nam omogućiti da ostvarimo dalji rast, uz pružanje podrške digitalnim biznisima svih veličina iz celog sveta. Prema trenutnim procenama, očekuje se da po završetku reorganizacije, vrednost novoformirane holding kompanije dostigne oko 3,3 milijarde dolara.

  Po vašem mišljenju, koji bi bili glavni razlozi zbog kojih bi investitori trebalo da ulažu u Payoneer?

  Payoneer obrađuje transakcije ukupne vrednosti od preko 44 milijarde dolara za više od 5 miliona klijenata preko 7.000 pojedinačnih trgovačkih koridora. Naša snažna platforma obezbeđuje globalnu povezanost preko 190 zemalja i teritorija sa lokalizovanim kapacitetima.

  Payoneer rešenja koja dolaze na tržište – trgovinske usluge, radni kapital i druge – proširiće naše prisustvo i povećati stepen zadržavanja klijenata. Pored toga, imamo čvrstu strategiju rasta, a novi izvori kapitala obezbediće nam veću finansijsku fleksibilnost, jer ćemo imati na raspolaganju oko 563 miliona dolara za ulaganje u organski i neorganski rast.

  Smatramo da je potražnja za jedinstvenom kompanijom, kao što je naša, velika i da će interesovanje za naš rast da ide uzlaznom putanjom.

  Šta mislite, kako će akvizicija uticati na vašu konkurenciju i na vaše korisnike širom sveta?

  Verujemo da će ova strateška poslovna odluka biti od velike koristi kako za Payoneer, tako i za naše korisnike u smislu napretka, ubrzanja i rasta naše globalne platne platforme za podsticanje trgovine koja osnažuje rast miliona digitalnih biznisa. Postajanjem javnog akcionarskog društva obezbedićemo značajna finansijska sredstva koja će doprineti daljem razvoju platforme Payoneer, a samim tim i mogućnostima koje nudimo našim korisnicima kako širom sveta, tako i u Srbiji.

  Naš bogat asortiman rešenja smešta Payoneer u sam centar ekosistema globalne trgovine koji se brzo razvija, što ima višestruko mrežno dejstvo, demokratizuje pristup finansijskim uslugama i podržava rast globalnih biznisa svih veličina iz celog sveta. Glavni razlog naše prednosti nad konkurencijom jeste mrežno delovanje i globalno prisustvo. Drugi akteri jednostavno ne mogu da se takmiče sa našom sposobnošću da nudimo široku podršku globalnim biznisima, tržištima u razvoju i B2B transakcijama velikog obima.

  Da li ste razmatrali mogućnost inicijalne javne ponude i kako ova akvizicija može da utiče na to?

  Procenjivali smo razne mogućnosti podrške svom rastu i ostvarivanja vrednosti za investitore. Ovaj pristup ulaska na javno tržište je najkorisniji za Payoneer s obzirom na trenutne tržišne uslove i okolnosti. Payoneer je trenutno na prekretnici i planira veliki rast.

  Ulazak na berzu preko namenske kompanije za akviziciju 
  (SPAC), putem spajanja sa FTAC-om Olimpus Acquisition Corp, Payoneeru omogućava veću kontrolu i sigurnost – u pogledu cena naše ponude, vremena i partnera sa kojima ćemo raditi.

  Kao što je već rečeno, očekuje se da Payoneeru pruži prednosti vezane za prerastanje u javno akcionarsko društvo u relativnom kratkom periodu, uz spajanje sa iskusnim timom iz FTAC Olympusa. Takođe se očekuje da stvori mogućnosti obezbeđivanjem dodatnog izvora finansiranja kroz javna tržišta u budućnosti.