Škorpije na Kalemegdanu (ne brinite nisu opasne): Mi smo naseljeni na njihovoj teritoriji, a ne one na našoj

0
Foto Profimedia

Škorpije o kojima se ovih dana priča u javnosti, duže su na teritoriji grada od nas, prema zvaničnim izvorima, piše Politika, one su se tu nastanile pre oko 50 miliona godina, dok smo mi došli pre 3000 godina.

Ove životinje nisu opasne za ljude. Mediji poslednjih dana prenose da je u Beogradu primećena njihova najezda, ali one su samo uobičajeni stanovnici našeg grada

Dekan biološkog fakulteta, Željko Tomanović kaže da škorpije ljude mogu da ujedu ako sednu blizu njih na stenu.

“To rade iz straha, odnosno da se odbrane. Ali njihov otrov opasan je samo za insekte”, rekao je za Politiku.

Takođe, navodi da prilikom ujeda mogu jedino izazvati otok koji traje najduže sat vremena, nakon čega, ako ne prođe, savetuje da se hitno javite lekaru, jer je to znak alergijske reakcije.

“Spadaju u grupu bezopasnih škorpija za ljude iako njihov otrov može izazvati alrgijsku reakciju kod pojedinih ljudi, sličnu ujedu bilo kog insekta”, dodaje Tomanović.

Škorpije nisu retka pojava na našim prostorima. Tvrđave poput Kalemegdana su pogodna mesta za život ovih vrsta, jer im ne prija toplota i vole skrivena mesta. Zato je kamenita podloga Kalemegdana već dugo njihov dom.

“One su po prirodi noćne životinje”, rekao je za TV Prvu biolog Kristijan Ovario. Kako je dodao, “one izlaze noću da se hrane, ali i kada je ovako toplo one će takođe da izađu napolje kako bi se sunčale”. One su, ističe, veoma korisne, jer regulišu brojno stanje štetočina

Prema podacima relevantnih izvora, kako prenose mediji, njihov broj je nepromenjen iako se ljudima čini da se pojavila najezda, ovih na prvi pogled zastrašujućih životinja. Ali malo ljudi zna da od oko 1500 različitih vrsta škorpija, nekolicina ima za ljude smrtonosan ujeda. Od nekoliko vrsta malih škorpija na teritoriji Beograda preovladava mali karpatski škorpion. Ali kako se povećao broj slučajeva, glasine su se vrlo brzo proširile, dok stručnjaci navode da nema potrebe za panikom.