“Škole treba da budu otvorene kad korona bude pod kontrolom”: Šefica SZO u Crnoj Gori o izazovima epidemije

0
Profimedia/Ilustracija

Šefica kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović izjavila je da škole u toj zemlji treba da budu otvorene kada epidemija virusa korona bude pod kontrolom.

“Otvaranje škola biće izazov. To je odluka koju moraju da donesu nacionalne vlasti. Treba uzeti u obzir niz različitih faktora i da se izvrši procena rizika. Preporuka je da se mora voditi računa od toga kakva je epidemiološka situacija do kakvi su operativni i kapaciteti sistema”, rekla je Brajović.

Brajović je napomenula da sve zemlje treba da imaju u vidu i transmisiju virusa u dečjoj populaciji i da prenošenje infekcije u školskim ustanovama treba posmatarti iz šire perspektive.

“Deca moraju da imaju adekvatne uslove. Da redovno peru ruke vodom i sapunom, a znamo da ima slučajeva po školama gde sanitarni čvorovi nisu u redu”, rekla je Brajović.

Ona je istakla da blokiranje i zatvaranje društva zbog virusa korone nije opcija, a ni izbor, već da se mora naučiti da se sa tim da živi.

Crnogorsko Ministarstvo prosvete saopštilo je pre dva dana da se još ne zna da li će se od seprembra djaci vratiti u školske klupe, navodeći da se obavljaju pripreme za redovnu nastavu, ali i za “plan B”, odnosno onlajn nastavu.

Ministarstvo prosvete je saopštilo da se obrazovni sistem priprema za redovan početak školske godine i da postoji uverenje da će deca u septembru biti u klupama. Potvrda takvog stava očekuje se, međutim, narednih dana od Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Komentarišući da li će održavanje izbora u Crnoj Gori mogu uticati na pogoršanje epidemiološke situacije, Brajović je rekla da će to biti izazov i da SZO nema eksplicitne preporuke kako zemlje da se pripreme i ponašaju za održavanje izbora.

“U razgovoru sa kolegama iz Hrvatske i Severne Makedonije, ukoliko su izbori sprovedeni na bezbedan način u principu nema negativnog ili drastičnog efekta na epidemiološku situaciju”, rekla je Brajović.

Parlamentrani izbori su zakazani za 30 avgust.