Škole ostaju zatvorene sve dok ne bude dostupna vakcina protiv koronavirusa: Tako to rade na Filipinima

0
Foto: Profimedia

Đaci na Filipinima neće pohađati nastavu u školama sve dok se ne proizvede i ne postane javno dostupna vakcina protiv koronavirusa, potvrdili su filipinski zvaničnici, a prenosi Gardijan.

Sekretar za obrazovanje Leonor Briones je naglasio da će školski program nastaviti da se prikazuje putem televizije krajem avgusta, ali da postoji bojazan da će deca iz najsiromašnijih i najudaljenijih zajednica – koje nemaju pristup internetu – propustiti nastavu.

Takođe, roditelji se brinu da bi milioni učenika u ovoj ostrvskoj državi na duži period mogli ostati bez pristupa obrazovanju.

Naučnici i istraživački timovi širom sveta ubrzano rade na razvoju vakcine, ali stručnjaci upozoravaju da će trebati najmanje godinu dana, možda i dve godine, da vakcina postane javno dostupna.

Filipini su nedavno ublažili mere stroge izolacije koje su trajale duže od dva meseca. Uprkos novim slučajevima zaraze, mere se ukidaju na svakodnevnom nivou jer je zemlja ekonomski devastirana, a milioni građana su ostali bez posla.

Na Filipinma je juče prijavljeno 579 novozaraženih koronavirusom, a do sada je zaraženo više od 22.000 osoba. Od posledica koronavirusa, preminulo je 1.011 osoba.