Škola uklonila knjige o Hariju Poteru: Prizivali smo zle duhove

1
Foto: Profimedia

Katolička osnovna škola u Nešvilu sklonila je knjige o Hariju Poteru iz svoje biblioteke i to po savetu egzorciste jer u suprotnom rizikuje da navuče zle sile, piše Gardijan.

On kaže da su knjige pune “kletvi i čini, koje kada ih čovek čita, rizikuje da dozove zle duhove”. Lokalni list u Tenesiju izvestio je da je pastor u katoličkoj školi Sent Edvard poslao imejl roditeljima, pominjući knjige Dž.K. Rouling da bi im objasnio da je u kontaktu sa “nekoliko” egzorcista koji su preporučili uklanjane knjiga iz biblioteke.

“Ove knjige predstavljaju magiju kao dobru i lošu, što nije istina, već vrlo pametna obmana”, naveo jepastor. “Kletve i čini koji se koriste u knjigama su prave kletve i čini, koje kada ih čita čovek, rizikuje da prizove zle duhove.”

Upravnica u školi objasnila je da je pastor poslao imejl posle interesovanja roditelja, i da on zaista ima ovlašćenja da donosi takve odluke u svojoj parohiji.

Ovo nije prvi put da crkvene vlasti govore protiv serijala o Hariju Poteru zbog magije. Još dok je bio kardinal 2003. godine, kasnije papa Benedikt XVI opisao je knjige kao “suptilno zavođenje koje prolazi nezapaženo i time duboko iskrivljuje hrićanstvo”.

1 KOMENTAR

  1. Da ja idem u ovu školu, prvo bih uzela moj štapić, otišla u školu i iz petnih žila se drala: Avada Kedavra. Onda, kada me izbace, bih se preselila na drugi kraj sveta, promenila veru i verovatno ime, kako ne bih imala nikakve veze sa njom. Pričajte šta hoćete o Hari Poteru, te knjige su moje detinjstvo i spasile su mi život prošle godine. Avada Kedavra.

Comments are closed.