“Skok broja obolelih posledica neodgovornosti. Novih sedam slučajeva zaraženi iz istog izvora…”: Direktor Infektivne klinike o porastu novozaraženih

0

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović izjavio je za RTS da je veliki porast novozaraženih koronavirusom u Srbiji uzrokovan neodgovornošću jer svi novi slučajevi potiču iz istog izvora.

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je od sinoć registrovano sedam novih slučajeva koronavirusa, čime se ukupan broj zaraženih popeo na 12.

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović kaže za RTS da od sedam novozaraženih pacijenata, jedan u Novom Sadu ima ozbiljnu kliničku sliku, a ostali lakšu do umerenu.

“Ovakav skok u broju obolelih je jednim delom posledica neodogovrnosti prema kolektivu, okolin. Najveći broj potiče od jednog izvora, reč je o komunikaciji u uskom prostoru. Apelujem na građane da poštuju apele i mere Ministarstva zdravlja, država. Ako ste prehlađeni, kijate, imate respiratornu simptomatologiju, nemojte ići na sastanke i skupove gde je u malom prostoru puno ljudi, nemojte praviti žurke”, istakao je Stevanović.

Prema njegovim rečima, uopšte neće biti iznenađenje da imamo veći broj obolelih i to uglavnom iz tog jednog izvora.

“Imamo još nekoliko slučajeva koji su sporadični, ali glavni problem je što se desilo da se organizuje jedan skup, na kome je veći broj ljudi na kom je jedna jedina osoba bila zaražena i u ovom trenutku imamo veliki broj obolelih”, napominje Stevanović.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus