“Skini masku, ugasi TV, živi punim plućima”: Veliki skup u Zagrabu protiv mera za suzbijanje koronavirusa

1
Profimedia

(Beta) – Stotine ljudi okupile su se danas popodne na zagrebačkom Trgu bana Jelačića na protestnom skupu “Festival slobode” koji je u organizaciji inicijative “Prava i slobode” odgovor na mere za suzbijanje koronavirusa.

Na transparentima piše: “Skini masku, ugasi TV, živi punim plućima”, “Kovid je laž, nismo svi kovidioti”, “Roditelji i deca su nerazdvojni”, “Bolje grob, nego rob”, “Slobodan život je naša moć”, “Normalno i tačka”, “Verujemo snazi koju imamo”.

Dolazak na “Festival” organizovan je autobusima iz Dubrovnika, Splita, Šibenika, Zadra, Rijeke i iz Istre.

Organizator tvrdi da su tokom epidemije nametane mere bez presedana kojima su građanima ograničena osnovna prava i slobode.

Cilj je “očuvanje tekovina demokratskog društva u kojem se ne može tolerisati donošenje odluka na temeljima panike i propagande ili prepisivanja, umesto preispitivanja”, poručio je organizator.

Policijska uprava Zagreba je za agenciju Hina potvrdila da je primila prijavu javnog skupa i da će preduzeti “potrebne mere” da protekne bezbedno.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Damir Trut izjavio je u petak da su se organizatori protesta obavezali da će se držati svih epidemioloških mera, i da će na Trg bana Jelačiča doći inspektori civilne zaštite da to provere.

Hrvatsko udruženje za medicinsko pravo (HUZMP) izrazilo je u petak zgražavanje zbog “Festivala slobode” jer smatra da je to protest protiv zdravlja, koji se organizuje pod sloganom slobode, što znači da se radi o obmani i demagogiji, prenela je Hina.

Dok se “svet suočava s nikad većim brojem obolelih i umrlih u pandemiji koronavirusa, kad se bolnički kapaciteti u Hrvatskoj ubrzano popunjavaju svakodnevnim prijemom novoobolelih, HUZMP je zgrožen najavom manifestacije tzv. ‘festivala slobode'”, piše u saopštenju.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Први траг разума није одавде до Берлина, сада се значајно приближио. Овде “стадо” још увек спокојно пасе.

Comments are closed.