“Skandalozno Dačićevo ponašanje, na estradan način prepričao najbesmislenije teorije zavere…”

0
Beta - Roman Pilipey/Pool Photo via AP

Ujedinjena demokratska Srbija (UDS) najoštrije je danas osudila izjave šefa srpske diplomatije Ivice Dačića o vakcini protiv koronavirusa, preneo je B92.

Ta stranka ocenjuje da je “Dačić svojom izjavom podsticao širenje strahova i neizvesnosti, dovodeći u pitanje i opravdanost vakcinisanja i sve do sada poznate medicinske nalaze o poreklu virusa i najboljim načinima za njegovo prevazilaženje”.

“Osuđujemo skandalozno i opasno ponašanje ministra Ivice Dačića koji je u intervjuu za TV Prva podgrevao strahove stanovništa od vakcinisanja, na uobičajeno estradni način prepričavao najbesmislenije teorije zavere i unosio zabunu među milione ljudi u ovoj zemlji za koje je, kao i za čitavo čovečanstvo, nada u pronalazak vakcine jedini izlaz za trajno rešenje problema kovida-19”, navodi se u saopštenju ove stranke.

Oni napominju da se time nanosi velika šteta jer Srbija već godinama ima probleme sa padom procenta vakcinacije, koji su i inače nastali uglavnom zbog snažne javne kampanje protiv bezbednosti vakcinisanja.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je ranije danas da smatra da je nemoguće da se vakcina protiv korona virusa pojavi za tako kratko vreme kao što je septembar, a kako se najavljuje.

“Ako neko izbaci vakcinu u septembru ja mogu da vam garantujem da je to smišljeno mnogo ranije. Nemoguće da je to za tako kratko vreme”, rekao je Dačić za TV Prva.

Dodao je da se tu ne radi o teoriji zavere, nego je život.

“Nisam protiv vakcinacije, ja sam protiv politizacije cele priče. Ja ću se vakcinisati kada vakcina bude međunarodono verifikovana”, kazao je ministar.

Dodao je da i lekari imaju različita mišljenja o vakcinama i da to ne treba slušati.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus