“Sjajna vest! Samo 750 miliona. Bravo…”: Crna Gora se zadužila 750 miliona evra da nadoknadi manjak u državnoj kasi

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Crna Gora se zadužila još 750 miliona evra da nadoknadi manjak u državnoj kasi za iduću godinu, objavili su podgorički mediji dok je novi ministar finansija Milojko Spaić na Tviteru samo objavio da je “Crna Gora dobila ekonomsku budućnost”.

To znači da je svaki gradjanin Crne Gore zadužen dodatno sa po oko 1.200 evra. Dosadašnje emisije obveznica iznosile su uglavnom oko 500 miliona evra.

Mediji prenose da je Ministarstvo finansija emitovalo juče državne obveznice na medjunarodnom tržištu u tom iznosu, na sedam godina i sa kamatom od 2,875 odsto, i sve su prodate.

Veći deo od ovog iznosa, kako se najavljuje, biće iskorišćen za vraćanje starih nepovoljnih dugova koji uključuju ranije obveznice i skupe komercijalne kredite, a ostatak je za rast i oporavak ekonomije, što bi trebalo da obuhvati i pomoć privredi.

Podgoričke “Vijesti” navode da su pripremu za izlazak na tržište obveznica zajedno odradii stari i novi tim Ministarstva finansija i to u kratkom roku nakon 23. novembra.

Nova Vlada je preuzela dužnosti u ponedjeljak, a procedura za obveznice traje minimum četiri – pet sedmica.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić napisao je kasno sinoć da je Crna Gora “dobila ekonomsku budućnost” ali nije saopštio više detalja.

Masivna otpuštanja, smanjivanje plata i penzija i “drugi scenariji” koji su, kako je rekao, bili predvidjeni za novu vladu, izbegnuti su na najbolji način.

“Obezbedjen je novac za vraćanje nepovoljnih starih kredita i investiranje u naš rast i oporavak”, naveo je Spajić.

Deo opozicije ali i nove vlasti kritikovao je novo zaduživanje.

Lider Pokreta za promene Nebojša Medojević je naveo da se ne zna na osnovu kojeg zakona se nova Vlada zadužila 750 miliona evra.

“Ovo je, po svemu sudeći, poluprivatna emisija starog i novog ministra mimo okvira predvidjenog budžetom”, poručio je Medojević.

Poslanik opozicione Socijaldemokratske stranke i bivši ministar finansija Raško Konjević je na ironičan način prokomentarisao zaduženje nove Vlade od 750 miliona.

“Sjajna vest!!! Samo 750 miliona. Bravo. Ništa naplata poreskog duga, ništa siva ekonomija, ništa ‘rezanje’ potrošnje. Nastavak ekonomskih reformi sto reče u ekpozeu premijer Krivokapić. Bio je u pravu! Baš nastavak! Pretpostavljam da DPS podržava”, napisao je on na Tviteru.