“Situacija se ne popravlja, naprotiv. Postaje alarmantno”: Češka otkrila rekordnih 798 novih slučajeva zaraze

0
Beta - AP Photo/Petr David Josek

(Beta) – U Češkoj je otkriveno rekordnih 798 novih slučajeva obolelih od Kovid-19, dok je za trećinu povećan i broj hospitalizovanih kojih je do jutros 190, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. 

Septembar je počeo sa 504 nova slučaja, narednih dana broj pozitivnih na virus korona koje su otkrili testovi prelazio je 600, da bi petak oborio rekord od 798, dok je 190 u bolnicama od toga 44 na intenzivnoj nezi ili respiratoru.

Češka tako ima od početka meseca najbrži tempo rasta pozitivnih na virus korona u regionu i susedi, kao Nemačka ili Slovačka, razmatraju da je uvrste, ili makar Prag, na korona semaforu među crvene, rizične zemlje.

Najviše novih slučajeva na 100.000 stanovnika, 86 je u okrugu Hodonjina na istoku zemlje a sledi Prag i susedni regioni u Centralnoj Češkoj, gde je zabeleženo preko 60 slučajeva na 100.000 stanovnika.

Ministarstvo zdravlja i Sanitarna inspekcija u petak su zbog stanja u Pragu koje su označili za alarmantno odlučili da se od 9. septembra vrate zaštitne maske u radnje i trgovinske centre a da barovi, noćni klubovi i slični ugostiteljski objekti budu zatvoreni od ponoći do šest sati ujutru.

Od 14. septembra đaci u Pragu imaće obavezu da nose maske u zajedničkim prostorijama u školama a skidaće ih u razredu tokom nastave.

Maske su već u Pragu obavezne u javnom prevozu, kao i na aerodromu i železničkim stanicama i u institucijama i na manifestacijama gde se u zatvorenom okuplja više od 100 ljudi. 

“Prag je ostao u narandžastoj boji na Kovid-19 semaforu, situacija se ne popravlja, naprotiv. Prag je sada na šestom stepenu od 10 i to je već zaista alarmantno. Mere nismo uveli od ponedeljka namerno. Nismo hteli da iznenadjujemo stanovništvo i ugostitelje. Snabdeli su se unapred, zato mere važe tek od srede”, kazala je juče glavna sanitarna inspektorka u Pragu Zdenjka Jagrova.

Praška sanitarna inspektorka dodala je da je od 168 novih slučajeva u Pragu 60 u starosnoj kategoriji od 26 do 29 godina i to po njenim rečima pokazuje da širenje virusa pospešuju upravo noćni klubovi i diskoteke koje posećuja upravo ta starosna grupa, dok je novih aktivnih slučajeva medju ugroženom kategorijom starijih od 65 godina blag, svega četiri odsto.

Od početka epidemije u 945.964 obavljena testa otkriveno je u Češkoj 27.249 ljudi pozitivnih na virus korona od čega je preminulo 429 ljudi, izlečilo se 19.027, aktivnih slučajeva trenutno ima 7.793, šot je najviše od početka pandemije, od čega je 190 pacijenata hospitalizovano, od njih 44 na intenzivnoj nezi ili respiratoru.

(Beta)