Sinofarm: „Rezultati treće faze kliničkog ispitivanja u inostranstvu će pokazati da li je potrebna i treća doza naše vakcine…“

3
Attila Volgyi / Polaris / Profimedia

(Beta) – Kineska farmaceutska kompanija Sinofarm saopštila je da će posle procene rezultata treće faze kliničkog ispitivanja u inostranstvu, odlučiti da li je i kada potrebno davati tri doze njene vakcine protiv koronavirusa umesto dve, kao do sada.

Regulatorna tela i proizvočači vakcine razmatraju da li je neophodna i treća doza kineske vakcine, zbog zabrinutosti da novi sojevi koronavirusa mogu da oslabe zaštitu koju stvara vakcina razvijena na osnovu starijih sojeva, prenosi Rojters.

Potpredsednik Sinofarmove filijale CNBG Džang Juntao rekao je da su „preliminarni rezultati pokazali da dodatna revakcinacija može da poveća broj antitela i da istovremeno poboljša sposobnost vakcine da se odbrani od mutacija virusa“.

„Odgovor na pitanje da li je dodatna doza neophodna i kada treba da bude data, biće zasnovan na rezultatima predstojeće treće faze kliničkih ispitivanja“, rekao je Džang.

On je naveo da antitela koja stvaraju dve doze Sinofarmove vakcine, imaju „veoma dobar“ efekat neutralisanja na britanski i južnoafrički soj virusa i na nekoliko drugih.

U toku je testiranje efikasnosti vakcine protiv sojeva koronavirusa otkrivenih u Brazilu i Zimbabveu.

3 KOMENTARA

  1. Treća faza kliničkog ispitivanja? Znači da ova vakcina nema dozvolu za korišćenje ni u Kini (osim na dobrovoljcima) a kod nas je uredno registrovana i masovno se upotrebljava. Jel’ to Srbija gleda na svoje građane kao na zamorčiće. Ili možda građani Srbije na sebe gledaju kao na majmune za testiranje?

Comments are closed.