Sinod SPC: “Pričešće je doborovoljno. Nezvani gosti krenuli u orkestrirano klevetničku hajku…”

10
Beta/AP Photo/Darko Vojinovic

Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je danas da je u svim njenim hramovima služena liturgija pri čemu su poštovane sve instrukcije predviđene za zaštitu od korona virusa  – u hramu ne više od pet osoba, vernici ispred i oko hrama sa propisanom udaljenošću jednog od drugog i drugo.

“Pojavili su se, međutim, nezvani gosti iz poznatih anticrkvenih i antisrpskih krugova, da bi u rezultatu njihovi i njima skloni mediji krenuli u orkestriranu klevetničku hajku protiv SPC”, saopšto je Sinod.

Kako je navedno, “dotični građani optužuju nas, naime, što vernike pričešćujemo iz iste čaše, na tradicionalni način koji se primenjuje evo već dve hiljade godina”.

“To proglašavaju kršenjem obavezujućih instrukcija državnih vlasti, što je čista laž budući da se država ne bavi niti može da se bavi sadržajem i načinom vršenja svete liturgije i drugih crkvenih bogosluženja”, naglasio je Sinod.

Kako je Sinod dodao, “to je isključivo stvar internog ili autonomnog crkvenog poretka i zakonodavstva, koje država prihvata kao validno, legitimno i legalno u javnopravnoj sferi”.

“Niko se, uostalom, ne pričešćuje prinudno već dobrovoljno. Nerazumno je i krajnje zlonamerno očekivanje onih koji niti dolaze u crkvu niti se pričešćuju da će sama crkva uskratiti svojim vernicima ono što je za nju i za njih najvažnije i najsvetije – Sveto pričešće”, istakao je Sinod.

Sinod je “ponovo apelovao na sve vernike SPC da dosledno i odgovorno primenjuju sve mere propisane za ovaj teški period, posebno da u svete hramove ulaze radi molitve i blagoslova pojedinačno ili u grupama do pet duša, za vreme bogosluženja u velikim hramovima u više dozvoljenih grupa, ali sa što većim rastojanjem medju njima”.

“Kada i  prate sveto bogosluženje stojeći napolju, pod otvorenim nebom da se ne okupljaju u grupe veće od dozvoljenog rastojanja jednih od drugih unutar svake grupe i između raznih grupa”, precizirao je Sinod.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

10 KOMENTARA

 1. USTAV RS clan 43.
  Sloboda ispoljavanja vere ili uverenja može se ograničiti zakonom, samo ako je to neophodno u demokratskom društvu, radi zaštite života i zdravlja ljudi, morala demokratskog društva, sloboda i prava građana zajemčenih Ustavom, javne bezbednosti i javnog reda ili radi sprečavanja izazivanja ili podsticanja verske, nacionalne ili rasne mržnje.

 2. Popovi koji su vrsili pricesca i tako ugrozili zivote ljudi – krivicne prijave, kao sto se pisu ljudima koji ne postuju karantin! SVESNO su ugrozili zivote ljudi, jer “veruju” da se “niko nikad nije razboleo pricescem”. Koji apsurd u 21.veku da neko veruje u takve nebuloze! Gde su vam istrazivanja da potvrdite te tvrdnje? Ne, ne samo kazete “svi znaju da…” i to je to. Isto kao da ste rekli “svi znaju da vatra ne gori vernike” ili “svi znaju da ako joj vezete ruke i bacite u vodu, a ona potone, ona nije vestica!” TO VAM JE TAJ NIVO “ZNANJA”!!!
  Drugo – SINODu SPCa – Ne, mi nevernici ne ulazimo u vase dvoriste! Snimak je napravio jedan od vasih RAZUMNIH vernika koji je bio u soku sto je video da SVESNO sirite zarazu! Sta, radujete se vecem broju sahrana, vise para za popove. Po 10ooo naplacujete sahrane u ruralnim mestima. Mogu misliti koliko u Novom Sadu. Sram vas bilo!
  Drzava mora da reaguje i kazni ovako uzasnu zloupotrebu polozaja moci koja SPC ima u narodu! Vi morate da pazite na ovaj narod, a ne da ga povredjujete i dovodite u rizik! Ja nisam vernik, ali nikada nisam imao nista protiv ako neko jeste, dokle god ne ugrozava moju i bezbednost drugih. SPC ocigledno nije stalo do bezbednosi ovog naroda, zato KAZNE!

  • У реду, нема доказа..Са друге стране, где су докази о било каквом виду заразе путем причешћа???? Причешћујем се од своје младости, и скоро увек задња приступим путиру, после шестдесет и више верника. Никад нисам имала проблем, а о бољитку не желим ни да расправљам Не схватам толику острашћену хајку, и питам се да се ико од гласноговорника икад причестио. Искрено сумњам у то..

 3. SPC treba da bude primer vernicima i u ovakvim vremenima, a ne da siri zarazu. I nije dobrovoljno, jer oni koje ce ti vernici sresti u prodavnici ili drugde, ne zele da se zaraze.Uz sve to upravo je pricesce uskraceno vecini vernika, koji postuju pravila i ne zele da doprinose sirenju virusa. Treba da se sete da je Bog dao ljudima slobodnu volju, pa tako mogu i sveto pricesce da koriste za sirenje zaraze i donosenje bolesti i smrti ljudima. A mogu i da nabave plasticne kasicice i da omoguce da svako ko zeli moze bezbedno da se pricesti.Katolicke sluzbe se prenose preko tv. Mnogi i ne mogu da izadju iz kuce.I nasa crkva treba da se prilagodi ovoj situaciji. Ako su pogresili, onda to treba da priznaju i promene za buduce liturgije.

 4. Naravno da se u crkvu ide dobrovoljno. Isto se ide i u kafanu dobrovoljno. Kad se nemoze, nemoze treba to ispostovati. Crkva da slusa doktore. To je visa sila. Vladike ne mogu pomoci ako se narod zarazi.Slusajte ovozemaljske strucnjake.

 5. Kakva stvar Crkve? Ovo je 21. vek, a vernici nisu posebna kategorija građana koja može u vreme pandemije da se vlada po crkvenim pravilima nasuprot svim ostalim građanima. Podležu zakonima države, a u ovom slučaju predstavljaju javnu opasnost.

 6. Zika- Wien Prihvatam Stav naseg Patrijarha pod uslovom da prvo pricescu pridje verni narod pa na kraju pricesti svestenstvo uklucujuci i njega.

 7. U Becu je vernicima srpske pravoslavne crkve uskraceno pricesce. I ne samo to, vec je i uskraceno pravo prisustva bogosluzenjima. U ovo nevoljno vreme nema duhovnog pastira, i duhovni zivot je izgleda potpuno nevazan. Episkop Andrej se nije udostijio ni saopstenja. Ima objava na Fejsbuku, i na instagramu. Malo je reci da je sramotno.
  Zna li to Sinod?
  Podrzava li to Sinod?

Comments are closed.