“Sinoć me je zvao Tramp. I ja navijam za njega…”

0
Profimedia

(Beta) – Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da navija za reizbor američkog predsednika Donalda Trampa, jer je ono što on predstavlja “dobro za Centralnu Evropu”.

Orban rekao je da je bio u kuhinji kada ga je sinoć pozvao Tramp i da su dugo razgovarali o pandemiji koronavirusa u Sjedinjenim Državama, predstojećim američkim predsedničkim izborima i bilateralnim pitanjima.

“Ono što predsednik (Tramp) predstavlja, dobro je za Centralnu Evropu, zbog čega navijamo – bar ja lično – da on pobedi na izborima”, rekao je danas Orban državnom radiju.

U julu 2016. godine Orban je bio prvi evropski lider koji je javno podržao Trampovu predsedničku kandidaturu. U to vreme, Orban, koji je izabran na treći uzastopni mandat, od ukupno četiri, 2018. godine zahvaljujući žestokoj antiimigrantskoj kampanji, rekao je da više voli Trampa zbog njegovih antiterorističkih stavova i protivljenja “izvozu demokratije”.

Mađarska vlada suočena je sa kritikama Evropske unije zbog navodnog podrivanja demokratskih vrednosti i vladavine zakona, uključujući pitanja medijskih sloboda, manjinskih prava, izbornog sistema i akademskih i verskih sloboda.

Orban je takođe rekao da se sve češće dešava da danas državni lideri neformalno razgovaraju telefonom i grade lične odnose, umesto da se oslanjaju na formalne diplomatske kontakte.