Sin Duška Radovića: “Izvinjavao mi se u pismima što nije bolji otac…”

0
Foto: Profimedia

“Moj otac, s vremena na vreme, imao je veliku želju da se predstavi (i da bude, kad god može i ako ga nešto ne spreči) primeran roditelj. To nije bilo često, ali je bilo duhovito i lepo”, rekao je režiser i dramski pisac Miloš Radović, sin pisca Duška Radovića za B92.

Radović je ovih dana objavio zbirku “Svaštara” koja prvi put donosi sadržaj razglednica i pisama koje mu je slao otac.

“Umesto da me odvede na more, Duško mi je pisao razglednice na more, iz Beograda. Umesto da me vodi u inostranstvo, sam je odlazio u inostranstvo i odande mi, opet, slao razglednice. Umesto da me poseti u vojsci, Duško mi je, od prvog dana, svakog dana, slao po jedno pismo. Mislim da su ta pisma sinu univerzalna, da će ih svaki sin prepoznati i da im je zato mesto u jednoj ovakvoj šarenoj, razbarušenoj knjizi”, rekao je Miloš Radović.

Na pitanje da li mu je Duško često slao pisma i kako danas gleda na njih, Radović je reako da nije to bilo često, naprotiv.

“U stvari, bilo je retko. Tačnije, bilo je samo ta dva puta – kada sam otišao u vojsku i dok sam još bio mali (tada mi je slao pomenute razglednice). U pismima, Duško se izvinjavao što nije bolji otac, što ne ume bolje da piše, da kad bi umeo da piše – on bi mi pisao svaki dan itd. Prilično se “vadio”, pokušavao da nadoknadi propušteno, duhovito je objašnjavao kako on nema dara za roditeljstvo, kako to ne može svako – neko može da bude pekar, neko pilot, neko otac. Ja sam ta izvinjenja prihvatao najpre zbog toga što nisam imao drugi izbor. A bila su i zabavna”, ispričao je Miloš Radović.

On se prisetio i da je Duško bio vrlo strog otac, nezadovoljan što je njegov sin izabrao da se bavi režijom i pisanjem.

“Smatrao je da to nije posao za mene i verovatno je bio u pravu. To je bio, da tako kažem, ‘unutrašnji’ pritisak koji je dugo trajao. Ali činjenica da sam Duškov sin, s druge strane, govorila je da sam iz dobrog legla, od solidnog materijala i da mi vredi verovati. Kačio sam se na Duškovo ime svaki put kad sam morao da se negde prošvercujem”, rekao je Miloš Radović.