Si sa liderima EU: Treba da širimo zajedničke interese kroz saradnju

0
Profimedia

Kina i Evropska unija trebalo bi da prošire zajedničke interese kroz saradnju i rešavaju teškoće u procesu razvoja, rekao je kineski predsednik Si Đinping na video-sastanku sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u ponedeljak, prenosi Kineski međunarodni radio na srpskom.

On je pozvao obe strane da izgrade sveobuhvatne kinesko-evropske odnose strateškog partnerstva sa velikim svetskim uticajem.

Navodeći da su Kina i EU partneri, a ne suparnici, Si je rekao da dve strane nemaju fundamentalno suprotstavljene interese. On je dodao da njihova saradnja nije opterećenja takmičenjem, a njihov konsezus prevazilazi razlike.

On je apelovao na obe strane da se međusobno poštuju, traže zajedničko tle i prevazilaze razlike, zajedno unapređujući međusobno razumevanje i poverenje.

Kina želi mir, a ne hegemoniju, istakao je Si, navodeći da zemlja nudi šanse koje nikome ne predstavljaju pretnju.

“Početna tačka svih naših politika je da pomognemo kineskom narodu da živi srećne živote. Ostajemo čvrsto posvećeni putu mirnog razvoja”, rekao je Si.

Kina će nastaviti da produbljuje reforme i nastavi otvaranje, što će doneti nove mogućnosti saradnje i razvoja i za EU, rekao je on.

Si je pohvalio međusobu podršku između Kine i EU u borbi protiv koronavirusa. Kina želi da učini zajedničke napore sa EU, kako bi izgradila stabilnije i zrelije odnose u periodu nakon pandemije, rekao je Si.

Svet doživljava velike promene zbog kovida 19, a javlja se više destabilišućih faktora i nesigurnosti, naveo je kineski predsednik. On je pozvao na napore da se krize pretvore u šanse.

Kina i EU su “dve glavne snage” i “dva glavna tržišta” u svetu, rekao je Si, dodajući da su one takođe dve važne snage očuvanja svetskog mira i stabilnosti.

Si je takođe pozvao dve strane da podrše multilateralizam i unaprede globalno upravljanje.

Mišel i Fon der Lajen su naveli da su EU i Kina dve velike ekonomije sveta i da pozdravljaju odnose dveju strana.

Kako se svet suočava sa velikom neizvesnošću, međunarodna saradnja je jedini put da se prevaziđu globalni izazovi, rekli su lideri EU, navodeći da konflikti mogu da budu rešeni samo razgovorom i konsultacijama.

EU želi da učestvuje u strateškom dijalogu sa Kinom na iskren način, šireći konsenzus, rekli su oni kineskom predsedniku.

Lideri EU su takođe izrazili želju da jačaju saradnju sa Kinom na polju pronalaska vakcine, razvoja i obnavljanja proizvodnje. Takođe su istakli da je EU posvećena multilateralizmu.

EU želi da poveća obim trgovinske saradnje sa Kinom i dostigne bilateralni sporazum o investicijama što je pre moguće, rekli su Mišel i Fon der Lajen.

Kineski premijer Li Kećijang takođe se sastao sa liderima EU putem video-linka tokom 22. liderskog samita Kine i EU.