Si Đinping zahvalio Vučiću na podršci u očuvanju suvereniteta i bezbednosti Kine

0
Profimedia

Ambasadrorka Narodne Republike Kine Čen Bo uručila je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću pismo kineskog predsednika Si Đinpinga u kojem se zahvaljuje na podršci Srbije u očuvanju suvereniteta i nacionalne bezbednosti Kine, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

“Kina i Srbija su dosledne u medjusobnom razumevanju i podršci u pitanjima od vitalnih interesa i ozbiljnih briga. Čvrsto međusobno političko poverenje udarilo je čvrst temelj za sveobuhvatno strateško partnerstvo između Kine i Srbije”, navodi se u pismu Si Đinpinga.

Istaknuto je da su predsednici nedavno razgovarali telefonom o saradnji i međusobnoj podršci Srbije i Kine u borbi protiv kovid-19, čime su, kao se navodi, na delu pokazale bratstvo i prijateljstvo.

“Kina i Srbija se zalažu za nezavisnu i samostalnu politiku, kao i za odlučno očuvanje suvereniteta i nacionalne bezbednosti, i protive se mešanju sa strane. Poklanjam veliku pažnju razvoju kinesko-srpskih odnosa i spreman sam da, zajedno sa Vama, ulažem napore za neprekidno produbljivanje bilateralnih prijateljskih odnosa i saradnje u različitim oblastima, kao i u očuvanje međunarodnog prava i pravde, kako bismo dali svoj aktivan doprinos izgradnji zajedničke sudbine čovečanstva”, navodi se u pismu predsednika Sija.

Predsednik Vučić je ponovio zahvalnost za podršku koju Srbija dobija od Kine i predsednika Sija, posebno za pomoć tokom epidemije korona virusa.

Ambasadorka Čen je rekla da je lični kontakt predsednika Vučića i predsednika Sija dao podsticaj vezama dveju zemalja i ohrabrenje kineskim privrednicima da snaže saradnju sa srpskim partnerima.

Dvoje sagovornika su izrazila nadu da bi mogla da bude uvedena direktna avionska linija između Beograda i nekog od velikih gradova u Kini.

(Beta)