Si Đinping u Vuhanu, ohrabrio medicinske radnike na frontu

0
Xie Huanchi / Xinhua News / Profimedia

Predsednik Kine Si Đinping danas je doputovao u Vuhan, glavni grad provincije Hubei, koja je epicentar epidemije koronavirusa (Kovid-19), kako bi izvršio kontrolu rada na prevenciji i kontroli epidemije.

Si, koji je takođe i generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK) i predsednik Centralne vojne komisije, otišao je odmah po dolasku u Vuhan u specijalnu bolnicu Huošenšan, preneo je Kineski međunarodni radio.

Ovo je inače prvi put da kineski lider boravi u poseti ovom gradu od izbijanja epidemije u januaru.

Tokom obilaska bolnice Huošenšan, Si se upoznao sa radom bolnice, radovima na planu lečenja pacijenata, ali i sa zaštitom medicinskih radnika i sa naučnim istraživanjima.

Si je takođe posetio pacijente koji se tamo leče i izrazio podršku

medicinskim radnicima koji se danonoćno bore protiv epidemije na prvoj liniji, ohrabrujući ih da budu sigurniji u pobedu nad epidemijom.

Bolnica Huošenšan, sa 1.000 kreveta, sagrađena u roku od samo 10 dana, namenjena je isključivo za lečenje obolelih od Kovid-19 virusa.

Nakon završetka posete bolnici, predsednik Si je obišao stambene zajednice i upoznao se s tamošnjim radom na prevenciji i kontroli epidemije, kao i sa svakodnevnim životom stanovnika tokom borbe protiv epidemije.

Broj novih potvrđenih slučajeva u Kini nastavio je da opada, pri čemu je u ponedeljak prijavljeno 19 slučajeva širom zemlje. Prema podacima prikupljenim do ponoći između ponedeljka i utorka, u Kini je konoravirusom zaraženo 80.924 ljudi, od kojih je većina u provinciji Hubei.

Si predvodi borbu protiv epidemije koronavirusa. On je ukazao da je epidemija veliki test za kineski sistem i upravljačke kapacitete, ali i naglasio da zemlja mora da izvuče pouku.

Od 7. januara Si Đinping je bio predsedavajući na sedam sastanaka Stalnog odbora Politbiroa Centralnog komiteta KPK-a i na jednoj sednici Politibiroa Centralnog komiteta KPK-a. Sastanci su bili fokusirani na kontrolu epidemije kao i na mere za obnovu rada i proizvodnje.

Pod Sijevim rukovodstvom, centralna vlada formirala je centralnu vodeću grupu za reagovanje na epidemiju Kovid-19 virusa na čelu sa premijerom Li Kećijiangom i vicepremijerkom Sun Čunlan.

Na osnovu Sijevog naređenja, Centralna vojna komisija poslala je više od 4.000 vojnih lekara u Vuhan kako bi pomogli u borbi protiv epidemije.


Si je tokom posete bolnici dao podršku medicinskom osoblju i pacijentima u procesu lečenja, ohrabrujući sve da podignu nivo svog poverenje i da pobede u borbi protiv epidemije.