Si Đinping pozvao na očuvanje svetskog mira

0
Fotografije: CRI

Velika pobeda u ratu protiv američke agresije i pomoć Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji (Severnoj Koreji) zauvek će biti urezani u istoriju kineske nacije i istoriju mira, razvoja i napretka čovečanstva, rekao je kineski predsednik Si Đinping, prenosi Kina danas.

Si je pozdravio istorijski značaj rata u borbi protiv američke agresije i pomoći Severnoj Koreji, napominjući da je „veliki rat“ prkosio invaziji i širenju imperijalizma i čuvao bezbednost Nove Kine.

Rat je takođe zaštitio miran život kineskog naroda, stabilizovao situaciju na Korejskom poluostrvu i podržao mir u Aziji i svetu, rekao je Si.

Predsednik je naveo i da je pobeda dokaz da su Kinezi čvrsto čuvali Istok, dodajući da je pobeda postavila temelje za status Nove Kine u azijskim i međunarodnim poslovima.

Si je pohvalio patriotizam kineskih dobrovoljaca koji su pomogli Severnoj Koreji u njihovoj borbi protiv američkog agresora i moćnog neprijatelja. On je apelovao na kineski narod da prenese taj duh u novu eru i da teži postizanju nacionalnog podmlađivanja.

Kineski predsednik je istakao da je vojska kineskih dobrovoljaca pokazala svoj patriotizam, junaštvo, optimizam i predanost svojoj misiji, a takođe i duh koji teži ka svetskom miru i pravdi u ratu. Sve to treba prenositi sa generacije na generaciju, naglasio je on.

Obeležavanjem ovog rata Kina ne namerava da nastavi sa bilo kakvom mržnjom. Umesto toga, vreme je da se iz istorije izvuče hrabrost kako bi se hrabro nosili sa novim izazovima današnjice i kako bi još odlučnije radili na promovisanju mira i razvoja u svetu.

Si je takođe rekao da kineski narod neguje mir, ali da nikada neće napraviti kompromis kada je suočen sa pretnjama.

„Kina nikada nije težila hegemoniji ili ekspanziji i čvrsto se protivi hegemonizmu i politici moći“, istakao je on i dodao da Kina nikada neće dozvoliti da joj se podrivaju nacionalni suverenitet, bezbednost i razvojni interesi.

Kineski narod odlučno i samouvereno gleda unapred u svetlu perspektivu nacionalnog podmlađivanja, naglasio je Si Đinping.

Pripremila: Vang Ping