Si Đinping pohvalio uspeh misije Mesečeve sonde Čange-5

0
Foto: CRI

Lunarna sonda Čange-5 vratila se na Zemlju posle nekoliko nedelja svemirskog putovanja. Čange-5 je sletela na Zemlju u četvrtak ujutru po pekinškom vremenu. Kineski predsednik Si Đinping pohvalio je uspeh misije Čange-5, koja je donela prve uzorke stena i tla sa Meseca posle više od četiri decenije, prenosi Kineski međunarodni radio na srpskom.

U svojoj poruci svim članovima koji su učestvovali u misiji Čange-5, predsednik Si nazvao je ovu misiju najsloženijim svemirskim projektom u Kini, a uspeh misije je još jedno veliko dostignuće u prevazilaženju poteškoća, što simbolizuje veliki korak napred za kinesku svemirsku industriju. Si je rekao da će ova misija doprineti i produbljivanju razumevanja porekla Meseca i istorije evolucije Sunčevog sistema.

Naglašavajući da istraživanju svemira nema kraja, Si je izrazio nadu da će oni koji su učestvovali u misiji Čange-5 preneti duh istraživanja u potrazi za snovima, usuđujući se da istražuju, ali i da sarađuju na opštu korist kako bi se započelo novo međuplanetarno istraživanje i doprinelo izgradnji planete Zemlje u glavnu silu u svemiru. Si se založio za mirno istraživanje svemira i izgradnju zajednice sa zajedničkom budućnošću čovečanstva.