Si Đinping održao govor na Svetskom ekonomskom forumu

0
Foto: CRI

Kineski predsednik Si Đinping danas je održao govor na Svetskom ekonomskom forumu, koji se ove godine umesto u Davosu održava u onlajn formatu.

Si je tom prilikom naglasio da pandemija još nije završena i da se borba protiv koronavirusa i dalje nastavlja, ali je rekao i da čvrsto veruje da „hladna zima ne može da zaustavi dolazak proleća“, kao i da „mračna noć ne može da sakrije svetlo zore“. Čovečanstvo će sigurno pobediti pandemiju kovida-19 i nastaviće da raste i napreduje u borbi protiv katastrofa, naveo je kineski predsednik, a prenosi Kineski međunarodni radio na srpskom.

Si Đinping je istakao da razlike u istoriji, kulturi i društvenim sistemima različitih zemalja postoje od davnina i da su one svojstvene ljudskoj civilizaciji. “Bez raznolikosti ne bi bilo ljudske civilizacije. Raznolikost je objektivna stvarnost i ona će postojati uvek”, naveo je Si.

On je rekao i da raznolikost nije strašna, već da su užasna stvar arogancija, predrasude i mržnja. „Ono što je strašno je nametanje drugima sopstvene kulture i društvenog sistema. Zemlje bi trebalo da promovišu razmenu i uzajamno poštovanje i da daju zamah razvoju i napretku ljudske civilizacije. Nijedna zemlja ne može sama da reši sve globalne probleme sa kojima se suočava čovečanstvo, već moramo zajedno da sprovodimo akcije, razmene i saradnju”, naglasio je kineski predsednik.

Si Đinping je naglasio da je suština multilateralizma u tome da se međunarodne stvari rešavaju konsultacijama, kao i da budućnost i sudbinu sveta određuju sve države.

„Podeljeni svet ne može da se izbori sa zajedničkim izazovima sa kojima se čovečanstvo suočava, a sukob će čovečanstvo odvesti u ćorsokak. Čovečanstvo je platilo visoku cenu po ovom pitanju“, naveo je Si.

„Međunarodnom zajednicom treba upravljati u skladu sa pravilima i konsenzusom koji su postigle sve države, a jedna ili više zemalja ne bi trebalo da izdaju naredbe drugima. Potrebno je insistirati na koordinaciji i regulisanju odnosa među zemljama kroz sisteme i pravila i suprotstaviti se nasilju,“ rekao je Si i dodao da se mora suprotstaviti unilateralizmu u ime multilateralizma.

„Istorija i stvarnost su nam više puta potvrdili da će u današnjem svetu, ako krene pogrešnim putem konfrontacije, bilo da se radi o hladnom, vrućem, trgovinskom ili tehnološkom ratu, na kraju biti naneta šteta interesima svih država i da će biti žrtvovana dobrobit svih ljudi. Moramo da se pridržavamo koncepta uzajamne i obostrane koristi, da zaštitimo jednaka prava razvoja svih zemalja i da promovišemo konkurenciju zasnovanu na pravičnosti i pravdi“, rekao je Si.

Si Đinping je naglasio da svet prolazi kroz velike neviđene promene tokom jednog veka. „To je doba velikog razvoja, kao i doba velikih promena. Multilateralizam u 21. veku mora težiti inovacijama na osnovu održavanja integriteta i mora biti okrenut budućnosti. Potrebno je pridržavati se ne samo osnovnih vrednosti i principa multilateralizma, već i promena u svetskom okruženju i usredsrediti se na zadovoljavanje potreba globalnih izazova, uz reforme i poboljšanje sistema globalnog upravljanja na osnovu opsežnih konsultacija i postizanja konsenzusa,“ naveo je Si.

Si je istakao da će Kina raditi u korist celog čovečanstvo. „Kina će insistirati na multilateralizmu i uložiti napore da zaštiti naše zajedničke domovine i da ostvari održivi razvoj čovečanstva“, naveo je kineski predsednik.

“Naučna i tehnološka dostignuća treba da koriste čitavom čovečanstvu i da ne postanu sredstvo za ograničavanje razvoja drugih zemalja. Kina oduvek insistira na vođenju nezavisne spoljne politike i aktivno razvija prijateljske odnose saradnje sa drugim zemljama. Čovečanstvo ima samo jednu Zemlju, a takođe ima i samo jednu zajedničku budućnost. Bez obzira na rešavanje trenutne krize ili ostvarenje zajedničke bolje budućnosti, čovečanstvo mora da pojača saradnju i solidarnost“, ocenio je Si.

“Uhvatimo se za ruke i dignimo baklju multilateralizma da osvetlimo put razvoja čovečanstva i da zajedno unapredimo izgradnju zajedničke prosperitetne budućnosti čovečanstva“, naglasio je Si Đinping.