Si Đinping: Kina želi stabilne veze sa Nemačkom i EU

0
Foto: CRI

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je u sredu Nemačku i Evropsku uniju (EU) da ulože zajedničke napore sa Kinom da zaštite i promovišu zdrav i stabilan razvoj saradnje kako bi nestalnom svetu doneli više bezbednosti i stabilnosti,

Predsednik Si je to rekao u telefonskom razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prenosi Kineski međunarodni radio na srpskom.

Uprkos pandemiji kovid 19, kinesko-nemačke veze neprekidno rastu i pokazuju snažnu otpornost i potencijal, rekao je Si, napominjući da je Kina najveći nemački trgovinski partner na globalnom nivou već pet uzastopnih godina.

Nadamo se da bi dve strane mogle da unapređuju saradnju u različitim oblastima u duhu uzajamnog poštovanja i koristi, što će doneti više vitalnosti saradnji Kine i EU i povećati poverenje u oživljavanje svetske ekonomije, dodao je Si.

Naredne, 2022. godine obeležava se 50. godišnjica od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine i Nemačke, a dve strane trebale bi iskoristiti priliku da pojačaju razmenu u tehnologiji, obrazovanju, kulturi i sportu, rekao je Si.

Kada se suočavaju sa izazovima, važno je da Kina i EU održavaju odnose na tačnom putu, poštuju međusobne interese i isključuju spoljni uticaj, rekao je Si, naglasivši da je Kina spremna da sarađuje sa EU u razmeni na visokom nivou i da produbi i istraži pragmatičnu saradnju u različitim oblastima, kao i klimatske promene i globalno upravljanje.

Kina je takođe spremna da sarađuje sa Nemačkom i drugima na jačanju napora u borbi protiv vakcinalnog nacionalizma i promovisanju jednake distribucije vakcina na globalnom nivou, posebno u zemljama u razvoju, nastavio je on.

Primećujući zajedničke izazove širom sveta, Merkelova je rekla da bi Nemačka i Kina, kao i EU i Kina, trebalo da ojačaju dijalog i saradnju, što bi bilo korisno i za bilateralne odnose i za svet. Nemačka je spremna da igra konstruktivnu ulogu u promovisanju dijaloga, rekla je ona.

Nemačka vlada je spremna da započne novu rundu pregovora sa Kinom kako bi nastavila putovanja između dve zemlje, a takođe je spremna da ojača saradnju u oblastima kao što su suzbijanje kovida19 i distribucija vakcina, rekla je Merkelova.