Si Đinping: Kina izdvaja dve milijarde dolara za pomoć državama pogođenim kovidom 19

0
Profimedia

Kina će obezbediti dve milijarde dolara u naredne dve godine za ublažavanje ekonomskih i društvenih posledica od pandemije kovida 19 u pogođenim zemljama, posebno zemljama u razvoju, rekao je kineski predsednik Si Đinping, prenosi CGTN.

Si je o tome govorio putem video-linka na ceremoniji 73. Skupštine Svetske zdravstvene organizacije, na poziv prvog čoveka SZO Tedrosa Adhanoma Gebrejezusa, piše Kineski međunarodni radio na srpskom.

Nova sednica Skupštine SZO održava se  u ponedeljak i utorak putem interneta zbog pandemije koronavirusa. Na dnevnom redu su izbor izvršnih članova borda, kao i kovid 19.

Kineski predsednik izrazio je žaljenje zbog izgubljenih života od kovida 19 širom sveta i iskazao saučešće porodicama.
“U Kini, nakon stvaranja mukotrpnih napora i ogromne žrtve, preokrenuli smo virus i zaštitili zdravlje i živote našeg naroda”, rekao je Si.

Navodeći da je Kina sve vreme radila na otvoren, transparentan i odgovoran način u borbi protiv kovida 19, Si je rekao da Kina deli svoje iskustvo sa svetom bez rezerve, i da je uradila sve što je njenoj moći da pomogne ugroženim državama.
 

Kineski predlog

U svom obraćanju Si je napravio šest predloga kako bi se kovid 19 stavio pod kontrolu.

Najvažniji zadatak je da se “uradi sve za kontrolu i lečenje kovida 19”, naveo je Si i pozvao na zaustavljanje globalnog širenja virusa i smanjenje protoka ljudi preko granica što je više moguće.

Kineski predsednik je istakao čvrstu podršku SZO, navodeći da ta organizacija treba da bude predvodnik globalnog odgovora.

Predsednik Si je takođe apelovao na svet da pruži veću podršku Africi i istakao podršku zemljama u razvoju, posebno afričkim zemljama sa slabijim sistemima javnog zdravlja.

Prema Siju, Kina je pomogla više od 50 afričkih država i Afričkoj Uniji otkako je izbio virus, i pet timova kineskih medicinskih stručnjaka poslala u Afriku.

“Moramo da podržimo globalno upravljanje u oblasti javnog zdravlja”, rekao je Si.

“Ovaj posao mora da bude zasnovan na nauci i profesionalizmu, predvođen SZO i sproveden na objektivan način”, dodao je Si.

Kineski predsednik je takođe podvukao obnavljanje ekonomskog i društvenog razvoja širom sveta i pozvao na održavanje globalnog lanca snabdevanja tamo gde uslovi to dozvoljavaju.

Govoreći o “zajednici sa zajedničkom budućnošću”, Si je istakao da svet treba da pojača međunarodnu saradnju, kao najbolji lek protiv virusa.

Izgradnja globalne zajednice zdravlja za sve

Kina preuzima svoju odgovornost kako bi obezbedila, ne samo život i zdravlje svojih građana, već globalno javno zdravlje, rekao je Si u svom obraćanju, pozivajući na izgradnju globalne zajednice zdravlja za sve.

Osim paketa pomoći od dve milijarde dolara, kineski predsednik je takođe objavio da će Kina raditi zajedno sa Ujedinjenim nacijama kako bi unapredila globalni humanitarni odgovor.

Kina će uspostaviti mehanizam saradnje svojih bolnica sa 30 bolnica u Africi, i ubrzati izgradnju afričkog centra za prevenciju i kontrolu bolesti kako bi podigla kapacitete kontrole i pripremljenosti za bolesti, naveo je on.

Kada vakcina za kovid 19 bude razvijena u Kini, ona će značiti dobro za međunarodnu javnost, što će biti kineski doprinos u obezbeđivanju dostupnosti vakcine i njenoj pristupačnosti u zemljama u razvoju.