Severna Makedonija zabranila okupljanja, ograničila radno vreme restorana, najavila rigorozne mere…

0
Foto: Profimedia

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče najavio je danas zabranu svih javnih i privatnih okupljanja i ograničavanje rada kafea i restorana do 18 časova.

Na konferenciji za novinare on je rekao da će u toku dana vlada razmatrati predlog Komisije za zarazne bolesti o uvođenju rigoroznih mera koje predviđaju da se zabrane sve bioskopske projekcije, pozorišne predstave i koncerti i zatvore sportske dvorane i teretane.

“Predlažemo da kafeterije i restorani rade skraćeno do 18 časova i da kapacitet bude prepolovljen da bi se zadržao razmak od metar, dva među prisutnima”, rekao je Filipče i potvrdio da će nove mere važiti i za kazina i kladionice.

Prema njegovim rečima, te rigorozne mere se predlažu po primeru Italije, nakon jučerašnjeg razgovora sa italijnskim kolegama koje su ukazale na to da u delovima zemlje u kojima je epidemija započela novih slučajeva nema tek nakon uvođenja najrigoroznijih mera.

Filipče je rekao da se u javnim zdravstvenim ustanovama otkazuju svi hronični pacijenti, čija intervencija može da se odloži i da će biti samo hitnih i neodložnih operacija i pregleda.

“Premijer je razgovarao sa verskim zajednicama da se strogo pridržavaju ovih mera”, rekao je ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče.

(Beta)

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus