Otkud mapa NDH na poštanskoj markici u Severnoj Makedoniji i to baš danas

1
Foto: Profimedia

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije uručilo je ambasadoru Republike Severne Makedonije u Srbiji protestnu notu povodom štampanja i objavljivanja poštanske marke na kojoj se nalazi geografska karta fašističke Nezavisne Države Hrvatske.

Iz ministarstva su saopštili da pominjanje NDH evocira uspomene građana Republike Srbije i srpski narod na najmračniji period u novijoj istoriji.

U protestnoj noti se navodi:

“Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava najoštriji protest povodom štampanja i objavljivanja poštanske marke na kojoj se nalazi geografska karta fašističke Nezavisne Države Hrvatske, koja obuhvata i delove Republike Srbije sve do Beograda, delove Crne Gore i celu Bosnu i Hercegovinu, a čije pominjanje evocira uspomene građana Republike Srbije i srpski narod u celini na najmračniji period u novijoj istoriji. Ovakvi pokušaji istorijskog revizionizma grubo narušavaju bilateralne odnose Republike Srbije i Republike Severne Makedonije kao i saradnju i stabilnost čitavog regiona.”

Pošta Severne Makdonije se, kako se navodi u saopštenju tog državnog preduzeća, “izvinjava za nenamernu grešku i tehničke propuste pri objavljivanju prigodne poštanske marke iz serije ‘Severna Makedonija u EU’, čiji je cilj obeležavanje predsedavanje Hrvatske Unijom”.

“Na tu poštansku marku postavljena je pogrešna karta Republike Hrvatske i drugih zemlja regiona i zbog toga se ceo tiraž od 6.000 maraka  odmah povlači iz upotrebe”, ističe makedonsko poštansko preduzeće.  

Pošta Makedonije, dodaje se, izražava žaljenje zbog nenamerne greške, pogotovo što se izdavanje serije te poštanske merke poklopilo sa 9. majem -Danom Evrope, napominjući da je cilj bio da se izrazi zahvalnost hrvatskom predsedavanju EU i za podršku koju Hrvatska daje Severnoj Makedoniji.

1 KOMENTAR

  1. Pa, ako im je ponuđen neki milion € (za takvu drskost “hrabrost” da objave takvu marku), – ovi je su pokazali, uzeli par miliona € – “strpali u džep” a ovamo se “izvinili” i sve OK.!

Comments are closed.