Severna Makedonija da potpiše da nema pretenzije na teritorijalni integritet Bugarske…

0
Profimedia

(Beta) – Bugarska traži od Severne Makedonije da potpiše aneks Sporazuma o dobrosusedstvu čime bi eksplicitno garantovala da nema pretenzija na teritorijalni integritet Bugarske, ni na postojanje makedonske manjine u toj zemlji.

Kako prenosi Euraktiv Bugarska, bugarski premijer Bojko Borisov je to predložio na sastanku sa izaslanikom Skoplja Vladom Bučkovskim, u čevrtak.

„Imam dve teme koje želim da prenesete vladi u Skoplju: to su suverenitet i teritorijalni integritet Bugarske i pitanje manjine. Ta dva pitanja su se iznenada pojavila i preplašila bugarsko društvo“, rekao je Borisov Bučkovskom koga je vlada u Skoplju imenovala za specijalnog predstavnika za rešavanje spora s tim susedom.

Borisov je Bučkovskom rekao i da Bugarska nema pretenzija prema makedonskom jeziku, suverenitetu i identitetu.

„Kada ulazite u EU, više nije važno koji jezik neko govori“, rekao je Borisov.

On je takodje rekao da istoričarima treba ostaviti da reše sporna pitanja iz prošlosti.

„Za (period) od pre 40,50, 60 ili 100 godina naći će se rešenje, ali za to što danas nismo našli političku volju, toleranciju i razumevanje – neće“, rekao je Borisov.

Bučkovski je rekao da je zadovoljan razgovorom i složio se s bugarskim premijerom da se mora „gledati napred, za buduće generacije“ koje „neće oprostiti ako dve bliske zemlje ne reše svoj spor“.

Bučkovski je rekao da naziv Republika Severna Makedonija ne znači da država ima teritorijalne pretenzije prema Bugarskoj. „Neuplitanje u vaše unutrašnje poslove deo je Sporazuma i mi ga poštujemo“, rekao je skopski izaslanik.

Bučkovski se složio s Borisovom da makedonski mediji ponekad koriste jaku retoriku „što nije dobro“.

„Emocije su nekad jače od razuma. To je tipično za nas, za Balkan“, rekao je i pozvao na prisebnost i racionalnost.