Severna Koreja objavila slike vođe Kim Džong Una: Živ je, puši i ukazuje na propuste s koronom

0
Beta (Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

Severnokorejski mediji objavili su danas slike vođe Kim Džong Una na sastanku posvećenom koronavirusu i pretnji tajfuna, dok su se prethodnih dana ponovo javile spekulacije o njegovom zdravstvenom stanju u inostranstvu.

Južnokorejska obaveštajna služba je javila da je severnokorejski vođa predao deo svojih ovlašćenja svojoj sestri Kim Jo Džong zbog “stresa”.

Bivši savetnik pokojnog južnokorejskog predsednika je čak preko Fejsbuka tvrdio da misli da je Kim Džong Un u komi, ali za to nije ponudio nikakve dokaze.

Međutim, Kim je u utorak predsedavao sastanku najviše komisije vladajuće Radničkek partije, javila je zvanična novinska agencija KCNA, a na sastanku se razgovaralo o odgovoru vlade na epidemiju koronavirusa.

Severna Koreja koja je brzo zatvorila svoju granicu kada se Kovid-19 pojavio u susednoj Kini nije potvrdila da ima i jedan slučaje zaraze na svojoj teritoriji. Epidemija velikih razmera bila bi katastrofalna u zemlji u kojoj je poznato da je zdravstvena infrasstruktura nerazvijena.

List Rodong Šinmun je objavio slike sastanka gde se vidi Kim obučen u belo kako se obraća okupljenim. Na jednoj slici izgleda kao da puši cigaretu.

Kim je ukazao na “određene propuste” u naporima prevencije i zatražio jače mere da bi se oni nadoknadili, javlja KCNA.

Prošlog meseca Pjongjang je naredio izolaciju grada Kaesonga, koji je blizu granice sa Južnom Korejom, navodeći da je tu uhapšena osoba koja je ilegalno prešla iz Južne Koreje i da se sumnja da je zaražena virusom. Restrikcije su ukinute pre nekoliko nedelja a taj slučaj koronavirusa nikad nije potvrđen.

Na sastanku na kome je bio severnokorejski vodja takođe se razgovaralo o merama za zaštitu stanovništva i žetvi pre nego što ove nedelje stigne tajfun Bavi u Severnu Koreju.

Više stručnjaka relativizuje glasine o lošem zdravstvenom stanju Kim Džong Una a i daleko od toga da južnokorejska obaveštajna služba uvek pogodi kakva je sitaucija u Severnoj Koreji, prenosi Frans pres.

Ovog proleća već su postavljena pitanja kada Kim nije vidjen tri nedelje i kada zvanični mediji nisu objavili ni jednu njegovu sliku prilikom proslave godišnjice rođenja njegovog dede Kim Il Sunga, što je najvažniji politički dogadjaj u Severnoj Koreji.

(Beta-AFP)