Preko 15 miliona ljudi na severu Italije pod karantinom zbog koronavirusa, u državi Njujork vanredno stanje, u Crnoj Gori pod nadzorom preko 1.800 ljudi

1
Foto: Beta - AP Photo/Luca Bruno

Italijanski premijer Đuzepe Konte potpisao je odluku kojom Lombardiju, čiji je glavni grad Milano, kao i područje Venecije, severni deo Emilije-Romanje i istočni deo Pijemonta stavlja pod karantin, odnosno čak 15 miliona ljudi.

Kretanja u i iz tih oblasti biće striktno ograničena tokom karantina koji će trajati do 3. aprila, navodi se u nacrtu ukaza italijanske vlade, a prenose agencija Ansa i listovi Korijere dela sera i Republika.

Prema merama koje se uvode ukazom objavljenim jutros na sajtu Vlade, u celoj zemlji biće zatvoreni bioskopi, pozorišta, muzeji, pabovi, škole plesa, teretane, diskoteke i ostala slična mesta, bazeni i skijaški centri.

Biće i dalje moguće da se ide u kupovinu, ili da se odlazi u bar ili restoran pod uslovom da se drži bezbednosna razdaljina od najmanje jedan metar izmedju klijenata.

Sportska takmičenja su suspendovana mada će neka moći da se održe ali bez publike, navodi se u tekstu.

Te drakonske mere nadovezuju se na već uvedeno zatvaranje škola i univerziteta do sredine marta u celoj Italiji.

Još restriktivnije mere uvedene su za veliki deo severne Italije koja je najteže pogodjena koronavirusom.

U meri bez presedana u Evropi, oko 16 miliona stanovnika na severu Italije od danas su u karantinu. Ulazi i izlazi iz te velike zone na severu Italije od Milana, glavnog ekonomskog centra zemlje do Venecije velikog svetskog turističkog centra, od sada su jako ograničeni, navodi se u ukazu.

Italija, najteže pogodjena zemlja korona virusom u Evropi, prijavila je juče veliki porast broja novozaraženih. Broj umrlih je prešao 230, a zvaničnici su prijavili 50 umrlih u poslednja 24 časa. Broj zaraženih skočio je za preko 1.200, na 5.883.

U toj zemlji je za 24 sata umrlo 36 osoba. U svetu u ovom trenutku ima više od 105.000 zaraženih a umrlo je preko 3.500 ljudi.

Pod nadzorom putnici iz Italije, Japana i Kine

Crnogorsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da su 1.804 osobe pod nadzorom zbog koronavirusa.

Pod nadzorom su 782 putnika iz Kine i 302 putnika iz Italije i Japana, navodi se u saopštenju.

Među osobama koje su pod nadzorom je do 4. marta bilo 69 radnika kineske kompanije CRBC, koja gradi auto-put kroz Crnu Goru i oni su smešteni u kampovima na trasi gradnje auto-puta.

“Svi oni stavljeni su pod pojačani zdravstveno-sanitarni nadzor u za to opremljenim lokacijama-kampovima CRBC, kako je i dogovoreno. Svi su pod nadzorom medicinskog osoblja. Postoje zaštitarske službe koje kontrolišu kretanje radnika”, naveli su u ministarstvu. 

Do sredine marta očekuje se dolazak još 207 radnika iz Kine, koji će takođe biti pod nadzorom.

Vanredno stanje zbog ubrzanih procedura

Guverner američke savezne države Njujork Endru Kuomo proglasio je vanredno stanje u borbi protiv novog koronavirusa koji nastavlja da se širi sa oko 20 novih slučajeva zaraze u toj državi.

“Registrovali smo 21 nov slučaj, a ukupno je u državi Njujork zaraženo 76 osoba”, rekao je Kuomo i dodao da je deset pacijenata hospitalizovano.

Prema njegovim rečima, vanredno stanje omogućava ubrzane procedure kupovine opreme protiv virusa kao i dodatno zapošljavanje osoblja.

Kuomo je rekao da će borba protiv virusa državu Njujork koštati najverovatnije oko 30 miliona dolara nedeljno.

Guverner je upozorio trgovinske radnje da ne povećavaju cene i dodao da je tokom vanrednog stanja nezakonito sticanje profita na osnovu nestašice nekih proizvoda.

Kuomo koji je nekada bio tužilac rekao je da su mu prenete informacije da se boca asepsola ili drugog sredstva za dezinfekciju prodaje za 80 dolara.

Na saveznom nivou u SAD registrovano je više od 200 zaraženih od kojih je 19 umrlo od virusne upale pluća. Mnogi smrtni slučajevi zabeleženi su u jednom staračkom domu na severozapadu.

(Beta-AFP)

1 KOMENTAR

  1. Zašto se Nedeljnikov portal pretvorio o nekakvu info stranicu o korona virusu? Samo izveštaji o situaciji u svetu i kod nas u vezi sa korona virusom. Mislim je l’ život na Zemlji pred gašenjem? Ne dešava se više ništa na ovoj planeti?

Comments are closed.