Šest najvažnijih stvari koje smo saznali iz Njujork tajmsovog istraživanja Trampovih poreskih izveštaja

0
Foto: Profimedia

Njujork tajms objavio je tekst o Trampovim poreskim izveštajima u koje su imali uvid, a svetski mediji izvukli su najvažnije zaključke iz onoga što je objavljeno.

Evo pregleda šest najvažnijih tačaka teksta koji je uzdrmao Ovalni kabinet, iako Tramp tvrdi da je u pitanju “lažna vest”.

Tramp je plaćao jako mali porez

Donald Tramp u 11 od 18 godina nije platio nikakav federalni porez, a porez na dobit u godini kada je postao predsednik SAD iznosio je samo 750 dolara iako je reč o milijarderu. Reda veličine, Džordž Buš i Barak Obama platili su više od 100.000 dolara poreza na dobit u godinama kada su postajali predsednici SAD.

Duga revizija u procesu o povraćaju poreza

Već deset godina traje revizija Trampovih poreskih izveštaja i izveštaja Poreske uprave, s obzirom na to da se smatra nelegitimnim povraćaj poreza od 72,9 miliona dolara koliko je Tramp dobio nazad u jednom trenutku. Revizija je započeta 2011. godine i još uvek nije donet nikakav zaključak, a ako se utvrdi da je Trampu nelegitimno vraćen novac, to bi moglo da ga košta 100 miliona dolara.

Ivanka Tramp i “konsultantske naknade”

Predsednikova najstarija ćerka Ivanka zaposlena je u Tramp organizaciji i tu je primala “konsultantske naknade”, čime je dodatno umanjena svota novcu koju je na ime poreza Tramp dužan da plati.

Trampova kompanija prikazala je da je u jednom trenutku neimenovanom konsultantu isplaćeno 747.622 dolara, a Ivanka Tramp je 2017. godine upravo tu sumu novca prijavila kada je pristupila stafu Bele kuće.

Trampovi poslovi donose velike dugove

Tramp je navodno od 2000. godine prijavio ukupno 315 miliona dolara gubitka na svojim golf terenima, a velike gubitke doneo mu je i Vašington hotel, otvoren 2016. godine, za koji Njujork tajms piše da je Trampu navodno doneo gubitak od 55 miliona dolara.

Veliki dugovi mu dolaze na naplatu

U narednih nekoliko godina Trampu na naplatu dolaze stotine miliona dolara dugova po osnovu pozajmica i kamata, piše Njujork tajms.

List navodi da se aktuelni predsednik Amerike zadužio tokom devedesetih godina, toliko da je sebe doveo “gotovo do potpunog bankrota”. Navodno je ukupan zbir zajmova 421 milion dolara, a najveći deo te sume dospeva u naredne četiri godine.

“Ako bude reizabran, njegovi zajmodavci bi mogli da se nađu u poziciji bez presedana – da ograniče mogućnost obavljanja funkcije američkog predsedniku zbog dugova”.

Trampovi privatni biznisi razvili su se i profitirali za vreme njegovog mandata, zahvaljujući njegovom obavljaju funkcije predsednika

Pitanje da li kompanije Donalda Trampa imaju koristi od njegovog “predsednikovanja” jedno je od najčešće postavljanih od kada se milijarder uselio u Belu kuću. Prema izveštajima koje je analizirao Njujork tajms, nema sumnje da se Tramp okoristio.

“Brojni strani lobisti, političari i strani zvaničnici koristili su usluge njegovih hotela, njegovih klubova i poseda i za to mu uplaćivali visoku naknadu”, navodi Njujork tajms.