“Serija Gvinet Paltrou predstavlja rizik za zdravlje”: Britanska zdravstvena služba ljuta na glumicu

0
Foto Profimedia

Direktor britanske zdravstvene službe (NHS) Sajmon Stivens optužio je novu seriju Gvinet Paltrou koja se prikazuje na Netfliksu da predstavlja “značajni zdravstveni rizik” za javnost, preneo je BBC.

Serija The Goop Lab, snimljena je u sedištu njene kompanije za zdrav život, bavi se učinkom alternativnih metoda lečenja.

Netfliks je objavio da je cilj serije da “zabavi, a ne da pruži medicinske savete”, ali Stivens je ipak optužio seriju da širi dezinformacije.

Portparol “Goop”-a kaže da je serija “transparentna u pokrivanju novih tema koje možda nisu bazirane na nauci ili su u ranim fazama analiza”.

U seriji u šest nastavaka Paltrou je angažovala lekare, istraživače i one koji se bave alternativnom medicinom kako bi ispitali različite postupke, od “energetskog egzorcizma” do “upotrebe psihodeličnih droga u lečenju mentalnih bolesti”.

Stivens je u govoru u četvrtak u Oksfordu relap da se promovišu postupci koji predstavljaju značajni rizik za zdravlje, kao i mitovi poput lečenja pokretima ruku iznad tela pacijenta.

Kompanija Gvinet Paltrou “Goop” vredi oko 250 miliona dolara.

Kompanija je 2018. godine pristala da plati 145.000 dolara zbog iznošenja nenaučnih tvrdnji o vaginalnim jajima za koje su tvrdili da “unose hormonsku ravnotežu i regulišu menstrualni ciklus”.