Sergej Trifunović: PSG će bojkotovati izbore

1
Foto: Nedeljnik

Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović izjavio je da će taj pokret bojkotovati predstojeće izbore, javio je N1.

“PSG je doneo odluku da će izaći na izbore ali onda kada bude uslova za njihovo održavanje”, rekao je Sergej Trifunović.

“Sada možemo samo sa žaljenjem da konstatujemo da u ovom trenutku za njihovo održavanje ne postoje ni najmanji uslovi”, kazao je predsednik Pokreta slobodnih građana.

Kako je rekao Trifunović, PSG “ne želi da učestvuje u simulaciji demokratije”.

On je rekao i da namera PSG-a nije bila da odugovlači sa odlukom, već su “hteli da budu odgovorni” i svesni da svaka promena zahteva određeno vreme.

“Potpsivanjem Sporazuma sa narodom obavezali smo se na borbu. Ona nije bila ni najmanje prijatna. Znamo da smo tu borbu vodili na račun sopstvenog rejtinga i smatram da je mnogo važnije da Srbija dobije poštene izbore nego mi dva ili tri odsto”, rekao je Trifunović.

Rekao je da nakon što se i međunarodna zajednica uključila u pregovore vlasti i opozicije i upoznala sa stanjem stvari, više “niko pod kapom nebeskom ne može da tvrdi da u Srbiji postoje slobodni izbori”.

“Ne treba da gube vreme da nama objašnjavaju zašto nisu ispunili ono na šta su se obavezali, ali to će morati da objasne toj istoj međunarodnoj zajednici. Moraće da im objasne zašto do kraja decembra nije izabrano pet novih članova REM-a, zašto nisu usvojene izmene zakona koje sprečavaju funkcionersku kampanju”, rekao je Trifunović.

On je upitao zašto je vlast sve ono što je preduslov slobodnih izbora pokušala da trampi spuštanjem cenzusa.

Trifunović je pozvao EU da izradi nezavisni ekspertski izveštaj o stanju medija i vladavini prava u Srbiji.

“Pozivamo EU da formira nezavisnu radnu grupu pravnih stručnjaka koja bi analizrala zarobljenost države i stanje institucija”, rekao je Trifunović.

Ne davimo Beograd pozdravio odluku PSG

Inicijativa Ne davimo Beograd pozdravila je odluku Pokreta slobodnih građana da “bojkotuje lažirane izbore”.

Oni su pozvali i druge političke organizacije da “podrže zajedničku odluku svih opozicionih aktera da ne pristaju na fasadnu demokratiju i ne učestvuju u legitimizaciji kriminalnog naprednjačkog režima”.

Jedan od pet miliona podržao PSG

Pokret Jedan od pet miliona pozdravio je, takođe, odluku Pokreta slobodnih građana o bojkotu predstojećih parlamentarnih izbora, navodeći da je PSG time napravio “ispravan korak”.

Pokret je u saopštenju ocenio da se posle skoro godinu dana od potpisivanja Sporazuma sa narodom “nije stekao niti jedan uslov za izlazak na izbore niti se napravio jedan korak ka tome”.

“Iako dosta kasno, pozdravljamo odluku PSG. Ovo je način da se održi i učvrsti zajedništvo koje smo svi zajedno izgradili na ulici proteklih godinu dana. Drago nam je da je PSG napravio ispravan korak ali podsećamo i Novu stranku i Stranku moderne Srbije da poverenje građana na ulici, nije na prodaju”, stoji u saopštenju.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. PSG izrasta u ozbiljnu političku grupaciju centra. Odluka da bojkotuju izbore je jedino moguća u postojećoj mrakulji u kojoj se Srbija nalazi. Europejci su zatajili, kao i ameri ali, pošto se zna da je spoljni faktor odlučujući za rešavanje unutrašnjih pitanja, treba biti strpljiv i uporan u bojkotu.

Comments are closed.