Seničić za Nedeljnik.rs o Grčkoj: Rekli su nam da je ta odluka u vezi sa regulativom EU…

0
Foto: Printscreen N1

Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije YUTA izjavio je za Nedeljnik.rs da su, povodom odluke da se srpskim državljanima ne dozvoli ulazak u Grčku, dobili odgovor od Turističke organizacije Grčke da je odluka u vezi sa regulativama Evropske unije.

Seničić je za Nedeljnik.rs rekao i da nema zvanične informacije o tome da se vode pregovori Srbije i Grčke o mogućnosti da se srpskim državljanima ipak omogući ulazak u Grčku.

Za Dnevnik N1 Seničić je rekao da se, kada je reč o organizovanim polascima iz Srbije, oko 1.400 putnika iz Srbije danas spremalo da krene put Grčke. Pojedini srpski državljani koji su se upitili u Grčku preko Bugarske, za N1 su rekli da su ih sa granice vratili i rekli da će im ulazak biti omogućen tek od 1. jula. To je potvrđeno i iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

Seničić kaže da je sinoć Vlada Grčke odlučila da se mere produže do 30. juna, ali se ne zna da li je to konačna odluka.

Odluka je distribuirana tek jutros i na graničnim prelazima niko do podneva nije ni znao za nju, navodi Seničić.

“Tako se desilo da su pojedini turisti iz Srbije prešli granicu, bar takve informacije imamo. Sa njima neće biti problema za povratak”, naglasio je Seničić.

Dodaje da su kontaktirali grčko Ministarstvo turizma i direktorku Turističke organizacije Grčke koja je od ministra turizma dobila informaciju da je odluka u vezi sa regulativima Evropske unije.

“Načuo sam da je zatvoren i prelaz sa Bugarskom od pre sat ili dva”, rekao je Seničić i ocenio da očigledno Brisel insistira da sve zemlje koje nisu članice EU ostanu i van sistema Unije.

Kad je reč o uplaćenim aranžmanima, Seničić kaže da najveći broj putnika koji su danas trebali da putuju jesu oni koji su menjali termine i sa potvrdama ugovorili nova, “zamenska putovanja”.

“Oni će te potvrde dobiti nazad i moći će opet da biraju. Sa druge strane, između pet i deset odsto ‘novih’ putnika je od ukidanja vanrednog stanja uplatilo aranžmane i oni će dobiti novac nazad. To je oko stotinjak ljudi”, rekao je on.

Seničić je rekao da ne zna kako će se novonastala situacija odraziti na turističku industriju, a pre svega na turističke agencije.

Na pitanje šta će se dešavati nakon 30. juna, Seničić je za N1 rekao da se više ne može verovati ni zvaničnim izjavama i da će biti primorani da sačekaju dan, dva u odnosu na sledeći termin kako bi se videlo da li stvari funkcionišu.