Selektor uticajni tviteraš, Đorđevićev Morera, nova generacija i uloga autsajdera: Predstavljamo Angolu, prvog rivala Srbije na Mundobasketu

0
Foto: Profimedia

Bio je 29. avgust 2002. godine i reprezentacije Jugoslavije i Angole su otvorile Svetsko prvenstvo u košarci. Plavi su pobedili tačno 50 razlike, a 8. septembra Jugoslavija je postala prvak sveta.

Biće 31. avgust 2019. godine i reprezentacija Srbije i Angole će otvoriti Mundobasket u Kini. Ukljuite analogiju i sve ostalo dopišite sami. Finale je, da znate, 15. septembra.

Ipak, unapred upisane pobede, najveći su problem i vrhunskim ekipama i to nije samo izlizana floskula. Zbog toga je važno, makar na kratko, pogledati ko je sa druge strane.

Prekoputa izabranika Aleksandra Đorđevića biće jedna od najuspešnijih reprezentacija u istoriji Afrike. Bili šampioni Afrike 12 puta na 14 vezanih takmičenja, sedam puta su nastupili na Svetskom prvenstvu i pet puta na Olimpijskim igrama.

Najbolji plasman na Svetskim prvenstvima ostvarili su 2006. godine, na Svetskom prvenstvu u Japanu, kada su bili deveti.

Ipak, od te generacije koja je harala afričkom košarkim i koja je i pored toga, uvek bila lak plen našoj reprezentaciji, kako god se ona zvala, nije ostalo ništa. Sada crveno-crne dresove nose neki potpuno novi igrači.

Svakako bi najveću pažnju trebalo obratiti na Janika Moreru, koji igra za Virtus iz Bolonje, klub Aleksandra Đorđevića. On je ranije igrao u Parmi i PAOK-u, a pokriva poziciju centra. Sa svojih 211 cm, najviši je igrač u timu Angole.

I inače, ono što se apostrofira kao glavna karakteristika afričkih timova – dominantne fizičke karakteristike – nisu nešto što je specijalno oružje Angole. Ekipa nema u svom sastavu gorostase, ali ni igrače kojima fizičkom snagom nije moguće parirati.

Možda i najzanimljiviji predstavnik afričke reprezentacije u Kini, jeste selektor Vil Vojt, američki stručnjak. On je ranije predvodio reprezentaciju Nigerije, a bio je deo stručnih timova Los Anđeles Klipersa i San Antonio Sparsa, kao i asistent na univerzitetima Teksas i Metro Stejt. Njegov Tviter nalog je inače vrlo zabavan za praćenje.

Vojt je od dolaska u Kinu imao nekoliko zanimljivih objava i opservacija a za srpske novinare rekao je da jako dobro poznaje našu reprezentaciju.

“Znam vas, nažalost, jer ste toliko dobri”, rekao je Vojt i objasnio da je odgledao sve pripremne utakmice i da je svestan da njegov tim mora da uradi sve što je do njega, ali da malo toga od njih zavisi.

Duel Srbije i Angole, na programu je u subotu od 9.30 po srednjeevropskom vremenu, a iako će biti bez Bjelice zbog problema sa kolenom, Srbija će biti apsolutni favorit.

Ubedljiva pobeda, bila bi samo razlog više da verujemo da bi mogla da se ponovi 2002. godina.