Šefovi diplomatija Kine i Rusije postigli strateški konsenzus

0
Foto: CRI

Kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji razgovarao je u utorak sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, pri čemu su dve strane postigle strateški konsenzus, prenosi Kineski međunarodni radio na srpskom.

Razgovori, održani u gradu Guilin, u južnoj kineskoj autonomnoj regiji Guangsi Džuang, su bili 51. sastanak Vanga i Lavrova. „Ovo pokazuje visok nivo kinesko-ruskog sveobuhvatnog strateškog partnerstva“, rekao je Vang.

Bez obzira kako se međunarodna situacija bude menjala, sveobuhvatna strateška koordinacija između dve zemlje samo će jačati i širiti se, umesto da slabi ili se smanjuje, rekao je kineski ministar spoljnih poslova.

Dve strane složile su se da strateško vođstvo šefova država predstavlja političku snagu bilateralnih veza, dok je zajednička borba protiv pandemije dodatno produbila tradicionalno prijateljstvo naroda dveju zemalja.

Ove godine se obeležava 20 godina od potpisivanja Kinesko-ruskog sporazuma o dobrosusedstvu i prijateljskoj saradnji. Primetivši da su se dve strane dogovorile da obnove ugovor i učine ga relevantnim u novoj eri, Vang je rekao da to pokazuje nove visine, nove ideje i nove rezultate kinesko-ruske saradnje.

Kina je voljna da razgovara sa Rusijom o uspostavljanju mehanizma uzajamnog priznavanja zdravstvenih kodeksa, na osnovu prijateljskih konsultacija i u potpunosti uvažavajući zabrinutosti, rekao je Vang pozvavši dve strane da dalje produbljuju saradnju na vakcinama i da pomognu u poboljšanju pristupa vakcinama zemljama u razvoju.

Takođe je pozvao dve strane da iskoriste godinu naučnih i tehnoloških inovacija kao priliku da iskoriste potencijal za saradnju u oblastima poput 5G tehnologije, velikih podataka, zelene ekonomije, klimatskih promena, zaštite životne sredine i zdravstvene industrije, u nameri da obim trgovine dveju zemalja dostigne 200 milijardi američkih dolara.

Lavrov je rekao da je prijateljstvo dveju zemalja vrlo čvrsto i sve bolje.

„Rusija je voljna da sarađuje sa Kinom na sprovođenju konsenzusa koji su postigli šefovi država, održava bliske razmene na visokom nivou, vrši pripreme za produženje Ugovora o dobrosusedstvu i prijateljskoj saradnji između Rusije i Kine “, rekao je Lavrov.

Nakon razgovora, šefovi diplomatije su potpisali nekoliko sporazuma o bilateralnoj saradnji, kao i zajedničku izjavu o globalnom upravljanju, pozivajući međunarodnu zajednicu da ostavi po strani svoje razlike, izgradi konsenzus, ojača koordinaciju i zaštiti svetski mir i geostratešku stabilnost.