Šef SZO: Želimo da se saradnja sa SAD nastavi, doprinos i velikodušnost je velika…

0
Beta - Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus izrazio je danas želju da se nastavi saradnja sa SAD uprkos najavi američkog predsednika Donalda Trampa o prekidu veza sa ovom agencijom UN.

“Doprinos i velikodušnost američke vlade i građana svetskom zdravlju su već decenijama ogromni i pružili su veliku dobrobit javnom zdravlju širom sveta… SZO želi da se ta saradnja nastavi”, rekao je na virtuelnoj konferenciji za novinare Gebrejesus.

Tramp je u jeku pandemije koronavirusa suspendovao finansiranje SZO koju optužuje za popustljivost prema Kini, a u petak je saopštio da SAD prekidaju veze sa ovom agencijom UN.

SAD će “sredstva preusmeriti na druge hitne i globalne potrebe javnog zdravlja koje to zaslužuju”, rekao je on novinarima.

Zdravstvena agencija UN, SZO je multilateralna institucija osnovana 1948. godine. Rad i misije ove ogromne mašinerije od 7.000 zaposlenih koji su prisutni u celom svetu, zavise od finansiranja država članica i od privatnih donacija.

SAD su sa 893 miliona dolara za period 2018/2019. glavni donator koji obezbedjuje 15 odsto budžeta SZO, ispred fondacije Bila i Melinde Gejts, Velike Britanije i Nemačke, i daleko ispred Kine i njenih 86 miliona.

Američke donacije uglavnom idu za Afriku i Bliski istok.

Oko trećina novca odlazi na borbu protiv vanrednih stanja u zdravstvu, a ostatak je namenjen prevashodno programima iskorenjivanja dečje paralize, poboljšanju pristupa zdravstvenim uslugama i prevenciji i borbi protiv epidemija.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus