Šef SZO upozorava: “Vakcina neće biti dovoljna…”

0
Foto Profimedia

(Beta-AFP) – Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhan Gebrejesus upozorio je danas da sama vakcina neće biti dovoljna za pobedu nad pandemijom koronavirusa.

“Vakcina će dopuniti ostale alatke koje imamo, a neće ih zameniti”, rekao je Gebrejesus na sastanku izvršnog saveta SZO.

Kad je reč o vakcini, izvršni direktor je, kao i nekoliko njegovih zamenika, poslednjih dana nastojao da smanji optimizam nakon što su laboratorije Fajzer (Pfizer) i Bajontek (BioNTech) objavile da je njihova vakcina, koja je u trećoj fazi ispitivanja, efikasna 90 odsto.

“U početku će količine biti ograničene i zato će medicinsko osoblje, starije i rizične osobe imati prioritet i nadamo se da će to smanjiti broj umrlih i omogućiti zdravstvenim sistemima da izdrže”, istakao je Gebrejesus i upozorio da će “i dalje ostati puno prostora za delovanje virusa”.

On je zato pozvao da se prerano ne ukidaju mere kojima se kontroliše širenje koronavirusa poput testiranja, karantina, praćenja kontakata.

Novi talas pandemije primorao je zemlje da preduzmu dodatne restrikcije kako bi obuzdale širenje virusa.