Šef SZO u Srbiji: „Sudar virusa na jesen novo opterećenje za zdravstveni sistem, preporučujemo vakcinaciju protiv sezonskog gripa“

0
Foto: Profimedia

Šef kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša kaže da se na jesen i zimu može očekivati u cirkulaciji više različitih virusa, da će biti pacijenata i sa koronavirusom i sa gripom, što će predstavljati veliko opterećenje za zdravstveni sistem, prenosi RTS.

Ivanuša je rekao da je važno da se građani pridržavaju mera, jer na taj način sprečavaju ne samo širenje COVID-19, već i ostalih respiratornih infekcija.

Napominje da su mere koje sprečavaju širenje respiratornih virusa – fizička distanca, higijena ruku, izbegavanje skupova gde ima puno ljudi.

SZO preporučuje vakcinaciju protiv sezonskog gripa, jer se na taj način štiti stanovništvo od gripa koji može biti ozbiljna bolest naročiti kod starijih ljudi i osobe sa hroničnim bolestima.

„Preporučujemo vakcinaciju protiv sezonskog gripa najpre za zdravstvene radnike koji su izloženi različitim virusima, rade sa pacijentima, zatim starijim ljudima, hroničnim bolesnicima, ali i ostalim građanima jer bolje je biti zaštićen“, naglasio je Ivanuša.

Očekuje da će prva vakcina protiv COVID-19 biti na raspolaganju svetskoj populaciji do kraja godine, da će je biti u ograničenim količinama, a da se masovna vakcinacija u ovoj godini ne može očekivati.

U svetu se intenzivno radi, kako je rekao, na razvoju vakcine protiv koronavirusa, a u trku je ušlo oko 200 kompanija. Oko 25 vakcina ušle su u fazu kliničkog testiranja, četiri su u poslednjoj (trećoj) fazi testiranja na ljudima.

„Dobro je to što se razvija više različitih vakcina, što u tome učestvuju mnoge zemlje, pa i različite institucije, jer to znači ako jedna institucija ne uspe u razvije vakcinu ima nade da uspe druga institucija“, naveo je Ivanuša.

Govoreći o početku nove školske godine Ivanuša je rekao da SZO smatra da je bitno da deca idu u školu, zbog socijalizacije, druženja, ali i da je lakše učiti u školi nego kod kuće putem interneta ili televizije.

„Odlazak u školu zavisi od epidemiološke situacije. Ako epidemiološka situacija to bude dozvolila deci se mora objasniti kako da se ponašaju i kako da se zaštite“, ukazao je šef Kancalarije SZO u Srbiji.

„Zatvaranje škola u Skandinaviji nije uticalo na širenje zaraze“

U skandinavskim zemljama analizirano je koliko uticaj imaju škole na širenje koronavirusa.

Upoređivane su Švedska i Danska, u jednoj zemlji škole su bile zatvorene u drugoj ne, pa se pokazalo da je učestalost COVID-19 u obe zemlje bila ista, što znači da zatvaranje škola u skandinavskom slučaju nije imalo uticaja.

Ivanuša kaže da smo puno toga saznali o virusu u prethodnom periodu, ali da još uvek ima puno pitanja i dilema.

„Još uvek se govori o novoj bolesti, još uvek učimo i pratimo sve studije koje se objavljuju u svetu, kako bi mogli preneti što bolje informacije do svih država koje bi na toj osnovi mogle prihvatiti neke mere“, naglasio je Ivanuša.

Donacijom SAD, preko Svetske zdravene organizacije, u Srbiju su ove nedelje stigla tri kontejnera za zdravstvene ustanove u Pećincima, Šapcu, Smederevu, koji će se koristiti za trijažu kovid pacijenata, a uskoro stižu i rentgenski aparati i monitori.

„Očekujemo isporuku rentgenskih aparata i monitora za pacijente u roku od nedelju, dve . To je važna pomoć“, rekao je Ivanuša.

Zahvaljujući donaciji SAD, preko SZO, na početku epidemije stigle su dve tranše pi-si-ar testova – u prvoj 5.300, a u drugoj oko šest hiljada.